Hlavní obsah

Statistici potvrdili mimořádně svižný růst české ekonomiky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,7 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 2,5 procenta. Český statistický úřad v úterý potvrdil předběžný odhad, který řadí ČR mezi špičku Evropy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Růst HDP mezi čtvrtletími byl nejrychlejší za 20 let a podle dostupných dat Eurostatu nejvyšší mezi zeměmi EU.

K příznivému vývoji české ekonomiky podle statistiků ve druhém čtvrtletí přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka. Podle ČSÚ se ve druhém čtvrtletí dařilo většině odvětví národního hospodářství. K růstu přispěl hlavně zpracovatelský průmysl tažený nejen výrobou aut, ale například i zvýšením produkce elektrických přístrojů a zařízení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejrychleji rostoucí ekonomiky EU

„Český statistický úřad potvrdil silná čísla tuzemské ekonomiky. To nás řadí ve výkonu hospodářství na přední příčky EU. Vděčit za to můžeme zvýšené spotřebě domácností – ty začínají těžit z vyšších platů, které budou ve svém průměru brzy atakovat třicetitisícovou hranici. Daří se nám i přesto, že domácí průmysl touží po další pracovní síle. Ta se stává zároveň naším limitem,” komentoval analytik Tginvest.cz Petr Vlasák.

Ekonom odhaduje, že růst HDP je na své hranici a v dalších čtvrtletích už bude spíše polevovat.

„Ve druhém čtvrtletí pokračoval rychlý růst příjmů i výdajů domácností. Reálný růst příjmů ze zaměstnání se zvýšil o 4,4 procenta,“ upřesnil Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám