Hlavní obsah

Na Slovensku znovu srovnávali potraviny s rakouskými. Dopadlo to hůře než posledně

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Rozdíl v kvalitě potravin od stejných výrobců prodávaných na Slovensku a Rakousku se nesrovnává, nýbrž prohlubuje. Vyplývá to alespoň ze druhé srovnávací kontroly. První byla provedena letos v únoru.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Kontrola dopadla ještě hůř než v první fázi,“ konstatoval na pondělní tiskové konferenci šéf slovenské státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Z třiatřiceti výrobků bylo pouze šest stejné kvality a složení na obou stranách hranice. Výrazné rozdíly kvality zaznamenali kontroloři u poloviny výrobků v neprospěch těch nakoupených v Bratislavě a v Senci. V případě jedenácti výrobků byly rozdíly menší.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná označila za nepřípustné, aby se v rámci Evropské unie vytvářeli občané druhé kategorie, kterým je možné dodávat méně kvalitní potraviny. „Slovenská republika se zasazuje za to, abychom pod stejnou značkou dostávali ve všech zemích Evropské unie stejně kvalitní potraviny,“ řekla.

Vyvíjený tlak již podle ministryně přináší první ovoce; nejmenovaný výrobce sušenek sjednotil recepturu a dodává na trhy ve východní a střední Evropě produkty obsahující máslo, nikoliv palmový olej, jak se to stávalo doposud.

Méně masa, více soli

Z výsledků druhé kontroly vyplývá, že například v mražených rybích prstech Iglo bylo zjištěno menší množství masa v neprospěch slovenského spotřebitele. Některé potraviny prodávané na Slovensku zase obsahovaly víc soli než v Rakousku.

Mražená pizza prodávaná na Slovensku měla méně oblohy než pizza ve stejném balení prodávaná ve Vídni. Sýr určený pro slovenského spotřebitele obsahoval bramborový škrob, který ve stejném výrobku prodávaném v Rakousku vůbec nebyl. Rozdíly byly rovněž v kvalitě šunky, pepře, papriky, slazených nápojů, čokolády a kakaového prášku.

Z důvodu různé kvality potravin se 13. října bude konat v Bratislavě tzv. spotřebitelský summit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám