Hlavní obsah

Prodejní ceny bytů v Česku vzrostly meziročně o 10,7 procenta

Prodejní ceny bytů v českých krajských městech vzrostly ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 10,7 procenta na 49 800 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha s průměrnou cenou 65 700 korun, naopak v nejlevnějším Ústí nad Labem to bylo 11 800 korun. Vyplývá to z údajů portálu CenovaMapa.org, které zveřejnila poradenská společnost Deloitte.

Foto: David Ryneš, Novinky

Prodejní ceny bytů v krajských městech

Článek

Projekt sleduje informace o skutečných prodejních cenách přímo z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Po Praze byly ve druhém čtvrtletí nejdražší byty v Brně, kde dosahovaly necelých 80 procent cenové úrovně hlavního města. Následoval Středočeský kraj, ve kterém jsou údaje vypočítány jako průměr za okresy Benešov, Beroun, Kladno, Mladá Boleslav, Praha-východ a Praha-západ.

Na čtvrtém místě se umístil Hradec Králové, který se opakovaně objevuje v čele žebříčků nejlepších měst pro život. Naopak po Ústí nad Labem byly nejlevnější byty v Ostravě a Karlových Varech.

Zdražuje se všude kromě Karlových Varů

Ceny meziročně vzrostly ve všech krajích kromě Karlovarského. V Karlových Varech ceny klesly o 3,8 procenta. Nejvíce byty zdražily v Jihlavě o 21,3 procenta a v Českých Budějovicích o 20,8 procenta.

Celkem se za druhé čtvrtletí prodalo zhruba 6700 bytů za 21,2 miliardy korun. Počet vzrostl o pět procent, hodnota o 14 procent. Téměř dvě třetiny celkového objemu připadaly na Prahu, následovaly Brno, Olomouc a Plzeň.

Nejvíce podražily paneláky

Meziročně nejvíce (o 15 procent) vzrostly ceny v panelových domech, které jsou levnější než byty v developerských stavbách. Naopak v dražších developerských projektech stouply ceny jen o tři procenta.

Centrum Prahy je s průměrnou cenou 122 200 korun za metr čtvereční zhruba desetkrát dražší než Ústí nad Labem. V metropoli vzrostly ceny meziročně o devět procent.

Reklama

Související články

Úbytek nových bytů tlačí ceny nahoru

V uplynulém roce se v Praze prodalo 6650 bytů, v ostatních regionech republiky dalších pět tisíc. Jen v hlavním městě prodej vynesl 31 miliard korun....

Nových bytů je nedostatek, jejich ceny rostou

Letošní rok bude podle předpovědí odborníků co do počtu prodaných nových bytů mnohem chudší než minulá léta. Za poslední tři měsíce se jich prodalo jen patnáct...

Výběr článků

Načítám