Hlavní obsah

Zákaz rumového aroma v tuzemáku? Potravináři se bouří

Novinky, bož
Aktualizováno

Potravinářská komora ČR se ohrazuje proti tvrzení, že rumový éter používaný v českém tuzemáku ohrožuje zdraví spotřebitelů. Ve čtvrtek to uvedla tisková zástupkyně komory Dana Večeřová. Podle komory by rozhodnutí Evropské komise o zákazu bylo „zcela nekompetentní” a jednalo by se o útok na české potravináře.

Foto: Profimedia.cz

Potravináři dále upozornili, že díky výjimce, kterou si při vstupu do EU vyjednalo Rakousko, je možné u našich jižních sousedů vyrábět tuzemák (Inländer) Stroh.

Článek

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěl k závěru, že rumové aroma v českém tuzemáku, dříve známém jako tuzemský „rum“, obsahuje karcinogenní látku. Konkrétně má jít o ethylester kyseliny mravenčí (mravenčan ethylnatý). [celá zpráva] Úřad však neidentifikoval míru rizika.

Komora ke zjištění poznamenala, že rumový éter je tradičním středoevropským aromatem a používá se kromě tradičního „tuzemáku“ ve velké míře i v pekařských a cukrářských výrobcích nebo v nealkoholických nápojích.

„Pokud vycházíme z vědeckého závěru EFSA (publikovaného v červenci 2017), musíme konstatovat, že jejich závěr nevede k jakémukoliv potvrzení karcinogenity rumového éteru a výrobků z něho vyrobených, jako jsou rumová aromata. Studie pouze a výhradně upozorňuje na přítomnost látek, které jsou předmětem diskuze i v jiných potravinách a surovinách,” tvrdí komora.

Proti českým producentům?

Potravináři se kromě toho obávají, že v Rakousku by se při případném zákazu díky vyjednané výjimce tamní „tuzemák” s větší koncentrací aromatu mohl vyrábět i nadále.

„Navíc ho mohou rakouští producenti exportovat i v rámci EU. Lze tedy jen spekulovat, zda avizovaný zákaz není jen další opatřením, které má zlikvidovat domácí producenty nebo minimálně omezit jejich výrobu a sortiment,” zlobí se potravináři.

Věcí se nyní zabývá Evropská komise. ČTK přinesla vyjádření „informovaného představitele Evropské komise, který si nepřál uvést své jméno“, podle nějž by se měl rumový éter otestovat do dubna 2018. Uvedla také, že se výrobci obávají, že se přezkum všech částí tresti nestihne a zákaz pak začne platit.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro Hospodářské noviny uvedl, že v případě, že by chtěl Brusel ingredienci zcela zakázat, by mohla Česká republika požádat o výjimku.

Tuzemský „rum“ je tradiční rakouský a český alkoholický nápoj. Vznikl v habsburské monarchii jako náhražka za pravý rum vyráběný destilací ze zkvašené cukrové třtiny. Tuzemák se vyrábí z potravinářského lihu s přidáním rumového aromatu a má výraznější chuť než skutečný rum.

Od 1. ledna 2003 se kvůli evropským pravidlům přestal používat nepřesný název „rum tuzemský“, neboť ve skutečnosti nejde o rum, a byl nahrazen novým výrazem „tuzemák“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám