Hlavní obsah

Plzeňský Prazdroj zdražuje pivo

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta. Zdražení se týká všech značek - Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží. Informace potvrdila mluvčí prazdroje Jitka Němečková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta.

Článek

Zdražení prazdroje v minulých letech kopírovala většina českých pivovarů.

Prazdroj zvýšil ceny naposledy loni v říjnu o 3,2 procenta. Letošní zdražení zdůvodňuje růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. Z poslední doby je to například zdražení hliníku, které se dotýká stále populárnějšího balení do plechovek.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos Prazdroj nechává beze změn. Prazdroj podle Němečkové silně vnímá, nakolik letos na restaurace a hospody dopadají opatření typu EET a zákaz kouření.

Prazdroj loni prodal v Česku a zahraničí téměř 11 miliónů hektolitrů piva, o necelý milión hektolitrů více než v roce 2015. Vývoz Pilsneru Urquell vzrostl meziročně o deset procent na 970 tisíc hektolitrů.

Českou pivovarnickou jedničku nedávno koupila japonská společnost Asahi Group Holdings Ltd od koncernu Anheuser-Bush (AB InBev) společně s dalšími evropskými pivovary skupiny SABMiller. Transakce se pohybovala kolem částky 900 miliard jenů (téměř 200 miliard korun).

Historie Plzeňského prazdroje
Plzeňský Prazdroj, a.s., je český pivovar, který byl založen roku 1842. Produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Prazdroj sdružuje pivovar Plzeň, pivovar Radegast a pivovar Velké Popovice. Až do současnosti byl dceřinou společností britského koncernu SABMiller. Od roku 1999 držela sto procent akcií tehdejší plzeňské firmy Prazdroj jihoafrická společnost South African Breweries. Ta se v roce 2002 sloučila s firmou Miller Breweries z USA, čímž byl vytvořen jihoafricko-americký koncern SABMiller s centrálou v Londýně. V roce 2015 se objevily zprávy, že o koupi celé společnosti SABMiller projevil zájem americko-belgický koncern Anhheuser-Busch InBev (AB Inbev), který  za koupi společnosti nabízel nemalé peníze. Dozorčí rada se koupi dlouho bránila, 13. října 2015 však byla dohoda o sloučení obou pivovarnických skupin potvrzena. Původní pivovar byl plánován na kapacitu 30 000 hl ročně, již v roce 1913 však překročil roční výstav piva hranici jednoho miliónu hektolitrů a v současné době činí přes 5 miliónů hektolitrů ročně. Produkce celé skupiny pak čítá téměř 10 miliónů hl piva ročně.

Anketa

Omezíte nákup lahvového nebo plechovkového piva poté, co firma Plzeňský Prazdroj oznámila jeho zdražení?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 2837 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám