Hlavní obsah

Zájem o značky na přání opadl nečekaně rychle

Právo, Novinky, Jiří Novotný

Motoristé si mohou od ledna 2016 pořizovat v Česku registrační značky na přání. Je však o ně až nečekaně malý zájem, vždyť od té doby do neděle, tedy za dvacet měsíců, bylo žadatelům vydáno jen 6907 těchto speciálních značek.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dalších 326 značek na přání již bylo schváleno. Jsou ve výrobě, expedovány nebo už na úřadech čekají, až si je motoristé vyzvednou,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Krádeží jen desítky

Úpadek zájmu o značky na přání dokumentuje i ta skutečnost, že za loňské první dva měsíce jich bylo vydáno 1920, ale od té doby už jen necelých pět tisíc. Měsíčně tedy v průměru pouhých 277.

Přes propad zájmu se hned od počátku objevily případy krádeží těchto značek. Dosud jich ale byly jen desítky, takže se nevyplnily obavy, že značky na přání budou masově odcizovány sběrateli kuriozit.

K jedné z krádeží došlo letos v srpnu v Kladně. Podle policejní zprávy tam zatím neznámý muž odcizil ze zaparkovaného auta Audi Q7 obě registrační značky na přání. Pachateli hrozí odnětí svobody až na dva roky.

Přitom do silničního provozu s ukradenou registrační značkou na přání nemůže. Ta je totiž po ohlášení krádeže ihned vyřazována z evidence, aby se znemožnilo její zneužití. Jinak je svým majitelům přidělována prakticky navždy, protože ji mohou přenášet na nová vozidla, která si případně pořídí.

Snaha se zviditelnit není právě laciná

Ztráta či odcizení značky na přání není lacinou záležitostí. Jedna tabulka stojí 5000 korun, takže pro auto musí řidič investovat deset tisíc, a když má přívěs, tak patnáct tisíc. „Pokud se třeba při havárii tabulka značky na přání poškodí, půjde si ji za poplatek 600 Kč vyměnit,“ sdělil Neřold.

„Při ztrátě či odcizení tabulky však náhradní vydávána není. Vlastník vozidla si tedy musí pořídit běžnou registrační značku nebo zaplatit opět 10 tisíc korun za značku na přání v jiném znění. Původní značka ztratí navždy platnost,“ dodal Neřold.

Řidič si v žádosti o značku na přání sám vybere, co na ní chce mít. Musí mít ovšem na paměti, že značka nesmí obsahovat hanlivá slova a nemůže být ani totožná s jinou už dříve vydanou. Vyloučeny jsou i speciální znaky či zkratky orgánů státní správy a použít se nesmějí písmena CH, W, Q, G a O.

Foto: Novinky

SPZ na přání si pořídila i některá města. Například děčínský magistrát opatřil svá auta a také vozy městské policie SPZ s názvem města. Městům na rozdíl od ostatních žadatelů vysoký poplatek odpadá.

„Poplatek za vydaní registrační značky na přání je příjem pro obec s rozšířenou působností, která značku vydává, to znamená, že za osobní vozidlo má obec příjem 10 tisíc korun,” uvedl Neřold pro Novinky. Tudíž by obec platila sama sobě, takže žádný poplatek hradit nemusí.

Populární jsou jména

Podat žádost o ni lze nejen v místě svého trvalého bydliště, ale od letošního 1. června na kterémkoli obecním úřadě s rozšířenou pravomocí. Tam si ale také bude muset žadatel pro značku přijít, protože zasílat ji jinam by bylo pro úřady nákladné.

Mezi nejpopulárnější texty značek na přání patří křestní jména a příjmení, názvy firem a číselné řady, například 11111111 či 22222222. Číselné řady ovšem už byly dávno rozebrány. Stejně tak i takové speciality, jako jsou značky JAN77777, DR0BEK01, Kuzlatk0 či FANT0MAS.

Mnoho zájemců projevilo zájem umístit si na tabulku značku svého vozidla. Zaregistrovány již tak byly například značky FERRARI1, RENAULT1, 422SKODA, T75TATRA či 000V0LV0.

O značku na přání žádají řidiči, ale i úřady. Například radnice v Semilech, která letos nechala takto označit svých sedm služebních vozů. „Značky na přání budeme mít zdarma, protože městský úřad, který registrační značky vydává, je od správních poplatků osvobozen,“ řekla Iveta Medková z kanceláře tajemníka semilské radnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám