Hlavní obsah

New York bojuje proti kouření. Krabička cigaret zdraží na 285 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York se stane nejdražším místem pro nákup cigaret ve Spojených státech. Starosta města Bill de Blasio v pondělí podepsal nový soubor protikuřáckých zákonů, který zahrnuje mimo jiné zvýšení minimální ceny krabičky cigaret na 13 dolarů (285 korun) z nynějších 10,50 dolaru.

Foto: Profimedia.cz

Reklama na cigarety v New Yorku

Článek

Nová minimální cena podle agentury AP vstoupí v platnost v červnu příštího roku. Odpůrci zvyšování cen tabákových výrobků nicméně varují, že řada kuřáků v důsledku zdražení začne nakupovat nezdaněné cigarety na černém trhu.

New York v rámci nových protikuřáckých zákonů rovněž o polovinu sníží počet licencí pro maloobchodní prodej tabákových výrobků. V současnosti má takovouto licenci kolem 8 300 podniků.

Podíl kuřáků v New Yorku v roce 2015 činil 14,3 procenta ve srovnání s 21,5 procenta v roce 2002. Úřady doufají, že do roku 2020 klesne na 12 procent. „Tyto nové zákony nejenže sníží počet kuřáků v našem městě, ale také zachrání životy,” prohlásil starosta.

Nejdráž je v Austrálii

Vůbec nejdražší cigarety na světě se prodávají v Austrálii. Podle srovnání serveru Numbeo tam krabička Marlborek stojí 19,82 dolaru (434 korun). Přes 13 dolarů stojí už jen v Norsku a na Novém Zélandu. Naopak nejlevnější jsou cigarety na Ukrajině a v Nigérii — krabička uvedené značky stojí v přepočtu méně než dolar.

Anketa

Pomůže zdražení cigaret v boji proti kouření?
Ano, vysokou měrou
19,5 %
Jen částečně
4,9 %
Ne, naopak se rozbují černý trh
75,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám