Hlavní obsah

Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku je nejvyšší od ledna

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v srpnu zvýšila. Vyplynulo to z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Souhrnný indikátor důvěry oproti červenci vzrostl o jeden bod na hodnotu 98,7. Indikátor důvěry podnikatelů oproti předchozímu měsíci poskočil o 0,7 bodu na hodnotu 96,8. Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 2,2 bodu na hodnotu 107,9.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra v českou ekonomiku

Článek

Ve srovnání se srpnem 2016 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

Důvěra podnikatelů oproti minulému měsíci rostla v průmyslu, stavebnictví i obchodu. Ve vybraných odvětvích služeb, mezi které patří mimo jiné i bankovnictví, zůstala důvěra na stejné úrovni jako v červenci.

Realitní trh prožívá období největšího boomu v novodobé historii a nabídka s velkým zpožděním dokáže reagovat na zájem investorů
Petr Dufek, ekonom ČSOB

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku, jak bylo řečeno, rovněž roste. Úmysl spořit se u spotřebitelů mírně zvýšil. V porovnání s minulým měsícem se mírně zvýšily obavy z růstu cen. Na druhé straně obavy ze zvýšení nezaměstnanosti mírně poklesly. Vyšší je důvěra spotřebitelů v ekonomiku i oproti stejnému období loňského roku.

Nejlepší nálada od ledna

„Optimističtější byly ekonomické subjekty v Česku pouze v lednu,” uvedl pro Novinky hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „Spotřebitelé vnímají rychlejší růst cen, například potravin, jako je máslo nebo vejce, avšak jejich nálada se navzdory tomu zlepšuje, jelikož vnímají rovněž velice příznivou situaci na trhu práce,” upřesnil.

„Rekordně nízká míra nezaměstnanosti poskytuje dobré vyhlídky na další svižný růst nominálních mezd, jenž zůstane citelný i v reálném vyjádření, tedy po očištění o inflaci. V kapse tak českým spotřebitelům i při rychleji rostoucích cenách zůstává více peněz, což se projevuje tím, že ve vyšší míře utrácejí za zboží, které nutně nepotřebují,” dodal Kovanda.

Na lepší časy se blýská i ve stavebnictví

Ekonom ČSOB Petr Dufek připomněl zlepšující se náladu ve stavebnictví, které na tom dlouhodobě nebylo příliš dobře. „Tam už podnikatelé začínají konečně pociťovat příznivější vývoj zakázek a očekávají, že poptávka po stavebních pracích v dalších měsících ještě více vzroste,” řekl Novinkám.

„Je to navíc docela pravděpodobné, neboť realitní trh v České republice prožívá období v podstatě největšího boomu v novodobé historii a nabídka jen s velkým zpožděním dokáže reagovat na zájem investorů. Je však otázka, zda se skutečně podaří trvaleji rozjet stavební výrobu vzhledem k dlouhodobým byrokratickým obstrukcím,” uzavřel Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám