Hlavní obsah

Je to komplot, zlobí se Ryanair kvůli překlenovacímu úvěru pro Air Berlin

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na insolvenci německých aerolinek Air Berlin vydělá největší německá letecká společnost Lufthansa, uvedl server týdeníku Die Zeit. Lufthansa dala najevo, že v případě oddlužení bude mít o převzetí svého konkurenta zájem. Vývoj se nelíbí dopravci Ryanair, tvrdí, že došlo k porušení antimonopolní legislativy. Případem se již zabývá Evropská komise.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Letadla společnosti Air Berlin

Článek

Podle Ryanairu se jedná o „očividný komplot“ mezi německou vládou, Lufthansou a Air Berlin, uvedl server veřejnoprávní stanice tagesschau.de. Německá vláda totiž Air Berlin podpořila překlenovacím úvěrem ve výši 150 miliónů eur (bezmála čtyři miliardy korun), díky němuž může fungovat ještě minimálně dva měsíce a zajistit uskutečnění všech letů, na které si již cestující zakoupili letenky.

Kromě toho Air Berlin získá i čas jednat se zájemci o převzetí, z nichž je nejvážnějším právě Lufthansa. Postup spolkové vlády je podle Ryanairu veden snahou pomoci Lufthanse v záměru získat již oddluženého konkurenta. Proto irská společnost požaduje, aby Evropská komise i spolková vláda učinily řádné kroky. Zatímco Němci obvinění odmítají, Komise se případem skutečně začala zabývat.

„Jsme v této věci v konstruktivním kontaktu s Německem,“ řekl mluvčí Komise, jehož citoval server tagesschau.de. Podle něj je Komise vždy připravena diskutovat s členskými zeměmi o tom, zda jsou jejich konkrétní plány v souladu s evropskými pravidly.

Air Berlin v úterý požádal o zahájení insolvenčního řízení. Společnost se rozhodla na sebe uvalit insolvenci poté, co největší akcionář Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů uvedl, že nemá dostatek prostředků, aby německou firmu sanoval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám