Hlavní obsah

Králíky v Česku zabíjí nový typ moru, potvrdili vědci

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Králičí chovy v České republice ohrožuje nový typ viru králičího moru. Podezření veterinářů z terénu potvrdili vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity. Nová varianta onemocnění má odlišný průběh, úmrtnost je také o něco nižší.

Foto: Foto archiv ČTK

Článek

Proti nemoci nechávají chovatelé zvířata očkovat, stávající vakcína ale králíky proti novému viru neochrání. Podle státní veterinární správy by měla být nová látka připravená do poloviny srpna.

Loni odborníci v zemi poprvé zaznamenali virus RHDV1a, letošní varianta má označení RHDV2.

„V rámci studie výskytu virů moru králíků na území České republiky naše laboratoř zjistila nejen přítomnost viru RHDV1a, ale potvrdila i podezření veterinárních specialistů z praxe, že se na našem území již objevil i nový virus RHDV2. Dobrý ochranný efekt má vakcinace, ale vakcína musí obsahovat aktuální viry, které cirkulují v daném státě,“ konstatoval vedoucí skupiny výzkumníků z brněnské univerzity Petr Lány.

Devět z deseti králíků uhyne

Mor králíků je virové infekční onemocnění, při němž postižená zvířata ve velkém umírají. Ve světě je známé od roku 1984, v tehdejším Československu od roku 1988.

Starší typy virů způsobují akutně krvácivé onemocnění dospělých králíků. Příznaky se objeví za jeden až tři dny po nakažení, nemoc trvá 12 až 96 hodin a 90 procent zvířat uhyne. Onemocnění králíků po nové infekci trvá tři až pět dní, úhyny se pohybují v rozmezí pěti až 70 procent, o to větší ale může být počet vironosičů. Oproti infikování původními viry nyní hynou i mláďata stará 15 až 20 dnů.

Podle veterinářů je v zájmu zastavení šíření všech virů moru králíků důležité dodržovat zoohygienická opatření — chovatelé by měli omezit nákup králíků z chovů, u nichž nemají o případné nákaze dost informací, a měli by také omezit vstup návštěv do chovných zařízení, protože virus je ve vnějším prostředí velmi odolný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám