Hlavní obsah

Audi čeká soud kvůli emisím naftových aut, pokutu může dostat celá firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Automobilku Audi čeká kvůli dieselové aféře další soudní řízení. Několika miliony eur by nyní mohla být pokutována celá firma, nejen jednotliví zaměstnanci a členové představenstva. Uvedlo to v pondělí mnichovské státní zastupitelství.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Logo Audi na budově automobilky v Ingolstadtu

Článek

Zákon soudům umožňuje udělit provinilé firmě pokutu až do deseti milionů eur (261 milionů Kč). Mnichovská prokuratura vyšetřuje Audi kvůli podezření z podvodu kolem emisí naftových vozů.

Audi je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. Skandál se velice rychle rozšířil do Evropy a Asie. Ukázalo se, že se týkal vedle mateřské značky VW také modelů Audi, Porsche nebo Škoda. Volkswagen v rámci dohody s Američany přiznal, že porušil některá ustanovení amerického práva. [celá zpráva]

Volskwagenu nicméně hrozí finanční propad v důsledku obvinění z kartelových dohod s automobilkami BMW a Daimler.

Automobilky Volkswagen, Audi a Porsche ze skupiny Volkswagen se měly podle zjištění týdeníku Spiegel v minulosti tajně domlouvat o nákladech, dodavatelích a technologiích se zástupci konkurenčních firem BMW a Daimler. Automobilky měly jednat i o systému kontroly emisí u dieselových motorů – což mohlo stát u zrodu emisní aféry. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám