Hlavní obsah

Benzín a nafta zlevňují již tři měsíce

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku pokračují v mírném zlevňování. Průměrná cena klesla od minulého týdne o šest haléřů na 29,54 koruny za litr. Průměrná cena nafty potom klesla o 17 haléřů na 28,42 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 26. červenci

Článek

Pohonné hmoty s mírnými výkyvy postupně klesají od konce dubna. Průměrné ceny Naturalu 95 za tři měsíce klesly o 1,66 koruny, ceny nafty pak o 1,71 koruny.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Tento týden tamní průměrná cena Naturalu 95 poklesla o 20 haléřů na průměrných 30,39 koruny. Přes 30 korun stojí litr naturalu již jen v Jihomoravském kraji, kde zdražil o deset haléřů na 30,10 koruny.

Naftu Pražané natankují v průměru za 29,45 koruny za litr. Její cena tak klesla o 18 haléřů. Druhá nejdražší je v Jihomoravském kraji, kde za ni řidiči platí o 49 haléřů méně než v Praze a o čtyři haléře méně než v minulém týdnu – 28,96 koruny.

Ceny ropy se zvyšují, zásoby v USA poklesly

Ceny ropy na světových trzích ve středu pokračovaly v růstu, k čemuž přispěla zpráva o poklesu zásob ropy v USA.

Severomořská ropa Brent stoupla o 1,4 procenta na 50,90 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI rostla o 1,6 procenta na 48,64 dolaru za barel.

Podle některých analytiků by růst cen mohl přimět firmy v USA ke zvýšení těžby, které by ceny opět snížilo.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další země jako Rusko se přitom na konci května shodli na prodloužení listopadové dohody o snížení těžby. Na základě této dohody se zavázali ke snížení těžby ropy na 32,5 miliónu barelů denně.

Dohoda měla za cíl snížením dodávek ropy zvýšit její cenu. Ceny ropy nadále spíše klesaly mimo jiné v důsledku zmíněné těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány.

Reklama

Výběr článků

Načítám