Hlavní obsah

Nové byty v Praze za rok zdražily o 15 procent

Novinky, tov

Průměrná cena nových bytů v Praze v pololetí meziročně stoupla o téměř 15 procent na 75 791 korun za metr čtvereční. Bytů se v hlavním městě prodává méně než loni. Vyplývá to z ve středu zveřejněných společných statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Foto: Novinky

Článek

Před rokem ve stejném období byla průměrná cena nového bytu v Praze na úrovni 65 922 korun za metr čtvereční, před dvěma lety to bylo dokonce ještě o 10 tisíc korun méně.

Nových bytů na pražském trhu je stále nedostatek, a proto jejich ceny rostou. Přestože se může zdát, že je cenová úroveň již poměrně vysoko, ceny porostou i nadále.
Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group

Za první pololetí se v Praze prodalo 2850 bytů, to je o 500 bytů méně než vloni. „Zatímco za minulý rok se v hlavním městě, který je pro celý domácí trh určující, prodalo 6650 bytů, letos to bude pravděpodobně o mnoho méně. Dohromady prodeje spadnou pod hranici šesti tisíc. Lidé mají o nové bydlení zájem, často si však nemají z čeho vybírat,“ řekl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen nových bytů v Praze

Nejvíce nových bytů se prodalo v deváté, páté a osmé městské části. Jejich podíl na celkových prodejích přesáhl 60 procent. Naopak nejméně to bylo v centru metropole. V Praze 1 a 2 se jednalo dohromady jen o necelá dvě procenta.

Relativně nižší rozdíl mezi cenami novostaveb a starších bytů oproti sousedním metropolím je jedním z důsledků nedostatku nových bytů na pražském trhu.
Pavel Kliment, KPMG

„Nových bytů na pražském trhu je stále nedostatek, a proto jejich ceny rostou. Přestože se může zdát, že je cenová úroveň již poměrně vysoko, ceny porostou i nadále. Odhaduji do konce roku o pět procent. Poptávka je totiž stále vyšší než nabídka,“ uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

O útlumu pražského trhu svědčí rovněž skutečnost, že celkový počet nových bytů, který se prodal v regionech, překonal hlavní město. Za celý loňský rok to přitom bylo naopak.

Zdražily i starší byty

Pnutí na trhu s novým bydlením v Praze se rovněž odráží v nabídce a poptávce po starších bytech. Průměrná cena nabízeného staršího bytu v Praze se ve druhém čtvrtletí vyšplhala na 76 740 korun za metr čtvereční. Nejvyšší průměrná cena je v centru města – v Praze 1 činila přes 166 tisíc korun za metr čtvereční a v Praze 2 necelých 109 tisíc korun za metr čtvereční. Na druhé straně nejnižší byla v Praze 4, kde dosáhla hodnoty přes 65 tisíc korun za metr čtvereční.

Sbližování cen za nové a starší bydlení v Praze je v protikladu k tomu, jaká situace panuje v řadě jiných velkých evropských měst, jak dokládá analýza společnosti KPMG. V Praze byla ve druhém kvartále nabídková cena za nové bydlení jen o 12,7 procenta vyšší, než tomu bylo u starších bytů. V Bratislavě však byl tento rozdíl v loňském roce téměř 20procentní a Vídni 30procentní. V Berlíně dokonce převyšoval 35 procent.

„Relativně nižší rozdíl mezi cenami novostaveb a starších bytů oproti sousedním metropolím je jedním z důsledků nedostatku nových bytů na pražském trhu,“ komentoval Pavel Kliment z KPMG.

Podle statistik zdražují nemovitosti v Česku nejrychleji ze zemí EU. ČNB proto usiluje o větší kompetence při regulaci hypoték.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám