Hlavní obsah

Češi na nový byt šetří jedenáct let. Nejvyšší výnosy z pronájmů mají v Ostravě

Novinky, bož

Výnosy z nájmů bytů se v Česku drží na evropském průměru a pohybují se ve výhodném pásmu mezi čtyřmi až šesti procenty. Vyplynulo to ze studie Deloitte Property Index. Češi zároveň ze svých příjmů na vlastní bydlení šetří v průměru jedenáct let, což je nejvíce z hodnocených zemí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Studie porovnala trh s rezidenčními nemovitostmi ve vybraných evropských zemích a metropolích a v Izraeli. Ceny vlastního bydlení v Česku nerostou tak rychle jako ve zbytku střední Evropy. Průměrná cena nových nemovitostí v Praze v roce 2016 meziročně vzrostla o 10,5 procenta.

„Ceny nových bytů v některých evropských městech rostly až dvouciferným tempem. Ceny vnitřní Paříže vzrostly až o 16 procent a ceny v Budapešti nebo v Brně o 15 procent. Vůbec největší změnu ale zaznamenala izraelská města. V Tel-Avivu cena za rezidenční nemovitost vzrostla o 17 % a v Haifě dokonce o 21 procent,“ dodal konzultant v oddělení nemovitostí v Deloitte Vojtěch Petrík.

Nejvíce fandí pronájmům Němci, nejméně Slovinci

V Česku žije v pronajatém domě nebo bytě 23,4 procenta domácností. Pronájmům nejvíce holdují Němci (54,3 procenta), nejméně naopak Slovinci (2,4 procenta).

Nejvyšší výnosy z pronájmu z porovnávaných českých městech jsou podle studie v Ostravě, kde roční výnos činí 6,1 procenta z investované částky. Druhá je Praha s 5,5 procenta a třetí Brno s 4,7 procenta.

Nejnižší výnos z nájmu ze všech porovnávaných měst byl zaznamenán v centru Londýna (dvě procenta), nejvyšší pak v dánském Odense (8,9 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám