Hlavní obsah

Odchod Katalánska poškodí ekonomiku, tvrdí šéfové firem

Hnutí za odtržení Katalánska může podle téměř tří čtvrtin šéfů španělských firem ohrozit domácí ekonomiku. Ukázal to průzkum konzultační firmy Deloitte, který v neděli zveřejnil list El País. Katalánská regionální vláda plánuje referendum o oddělení hospodářsky silného regionu od Španělska na 1. října, třebaže španělské soudy označily tuto akci za neústavní.

Foto: Susana Vera, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

Ze 265 oslovených firemních šéfů se jich 74 procent domnívá, že odtržení Katalánska by poškodilo ekonomiku. Z respondentů z řad představitelů katalánských firem si totéž myslí 43 procent.

Madrid plány katalánské vlády na pořádání závazného referenda odsuzuje jako nezákonné. Minulý týden vláda Mariana Rajoye dala najevo, že Katalánsku odebere rozpočtové peníze, pokud by je chtěl region použít k přípravě lidového hlasování.

Podle posledního průzkumu mínění podporuje myšlenku nezávislosti regionu stále méně lidí. Odtržení od Španělska by v referendu podpořilo jen 41,1 procenta Katalánců, tedy téměř o tři procentní body méně než v březnu, uvedla minulý týden agentura CEO. Proti nezávislosti se vyslovilo v anketě 49,4 procenta dotázaných, o 1,4procentního bodu více než v předešlém průzkumu.

Katalánci jsou ohledně odtržení od Španělska dlouhodobě rozdělení. Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících, účast ale činila jen asi 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám