Hlavní obsah

Stovka firem vypouští 71 procent světových emisí, uvádí studie

Novinky, Tomáš Volf

V posledních třech desetiletích vypustila pouhá stovka firem 71 procent světových průmyslových emisí skleníkových plynů. Na předních příčkách figurují Gazprom, Exxon, Shell a čínské uhelné firmy. Vyplývá to z červencové studie mezinárodní organizace Carbon Disclosure Project (CDP), na kterou v úterý upozornil britský list Daily Mail.

Foto: Kacper Pempel/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Studie mapovala světovou produkci emisí skleníkových plynů, které podle ekologů a části vědců přispívají ke globálnímu oteplování.

Od roku 1988 stojí za největší porcí světových emisí skupina státních čínských uhelných společností — dohromady vypustily 14,3 procenta těchto emisí. Na druhém místě skončila saúdská ropná firma Aramco s podílem 4,5 procenta a ruská plynařská firma Gazprom s 3,9 procenta produkce emisí.

Studie organizace CDP, která působí ve víc než padesáti zemích světa, také uvedla že za více než polovinou emisí stojí pouhých 25 firem. Mezi prvními deseti je americký Exxon, britsko-nizozemský Shell, státní indická uhelná společnost a řada ropných firem ze zemí Perského zálivu.

Průmysl vypouští daleko víc emisí než auta

V poslední době úřady v EU a USA často řeší emise automobilů, jako třeba v kauze Volkswagenu. Emise produkované dopravou ale tvoří jen menší podíl z celkového množství — podle některých odhadů kolem 15 procent. Za drtivou většinou emisí stále stojí průmysl.

Mezi skleníkovými plyny byl v analýze sledovaný vedle oxidu uhličitého také metan.

Podle CDP firmy navzdory tomu, že věděly o škodlivém vlivu emisí na životní prostředí, rozšiřovaly těžbu fosilních zdrojů a málo investují do obnovitelných zdrojů.

Pokud se trend produkce emisí z posledních třech dekád nepodaří zvrátit, teplota podle autorů studie stoupne o čtyři stupně Celsia. Některé vědecké studie přitom varují, že zvýšení tepoty o více než dva stupně může znamenat katastrofu, ohrozit některé živočišné druhy i produkci potravin, napsal Daily Mail.

„Naším cílem nebylo jmenovat firmy, abychom jim dělali ostudu. Chtěli jsme v této věci vnést světlo a upozornit na to, že klíčovou roli zde překvapivě hraje pouhá stovka firem,“ upozornil spoluautor studie Pedro Faria z CDP. „Je zřejmé, že mají velký podíl odpovědnosti při řešení této situace,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám