Hlavní obsah

Trump očekává rychlé uzavření obchodní dohody USA s Británií

Hamburk

Americký prezident Donald Trump očekává, že nová obchodní dohoda s Velkou Británií vystupující z Evropské unie bude uzavřena brzy. Řekl to před jednáním s britskou premiérkou Theresou Mayovou na okraj summitu G20 v Hamburku.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump s britskou premiérkou Theresou Mayovou

Článek

„Neexistuje země, která by mohla být blíž, než si jsou blízké naše země,“ prohlásil Trump a dodal: „Pracujeme na dohodě, která bude velice, velice velkou dohodou, velice silnou dohodou, skvělou pro obě země, a já myslím, že ji budeme mít velmi, velmi rychle.“ K tomuto přesvědčení amerického prezidenta podle jeho slov vede skutečnost, že Američané a Britové jsou vynikajícími obchodníky.

Trump s Mayovou podle zprávy BBC hovořil 50 minut, o 20 minut déle, než bylo naplánováno. Prezident USA také zopakoval své přesvědčení, že Británie bude po odchodu z EU prospívat.

To, že Londýn začne s Američany vyjednávat o nové, pobrexitové dohodě, avizoval už britský ministr obchodu Liam Fox. V rozhovoru pro BBC uváděl, že jednání začnou koncem července. [celá zpráva]

Někteří diplomaté ale pochybují, že dohoda bude brzy uzavřena. Poukazují při tom na skutečnost, že Británie nemůže samostatně uzavírat žádné obchodní dohody, dokud je členem EU, přičemž lhůta pro brexit končí až v březnu 2019.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám