Hlavní obsah

Zahraniční obchod Česka skončil v přebytku 14,3 miliardy. Pomáhá vývoz dražších aut

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 14,3 miliardy korun, meziročně o 2,8 miliardy nižším. Výsledek příznivě ovlivnil zejména růst přebytku obchodu s motorovými vozidly o 3,1 miliardy korun, negativní vliv měla bilance obchodu s ropou a plynem, uvedl v úterý Český statistický úřad.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Přístaviště na Labi v Mělníku je zaplněné kontejnery.

Článek

Deficit bilance obchodu s ropou a plynem se v květnu prohloubil o 4,5 miliardy korun a se základními kovy o 2,8 miliardy korun. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s ostatními dopravními prostředky o 1,4 miliardy korun. Květnové výsledky zahraničního obchodu ale překonaly letošní duben.

„Bilance zahraničního obchodu v květnu v souladu s naším očekáváním vykázala zlepšení. Po dubnovém výsledku ovlivněném kalendářními efekty spojenými s Velikonocemi se květnový údaj mohl plně opřít o vyšší exportní aktivitu,” uvedl ekonom Komerční banky David Kocourek.

Solidního přebytku zahraničního obchodu bylo dosaženo především se zeměmi EU a opírá se o vývoz aut. „Hodnotě vývozu pomáhá fakt, že se v současné době vyrábí více dražších modelů aut na úkor menších a levnějších aut,” upozornil Kocourek.

Návrat do Ruska, slabší vývoz na Slovensko

Přebytek obchodu s partnery v EU je kompenzován deficitem obchodní výměny se státy mimo EU. Ta je silně ovlivňována právě zmíněným schodkem obchodu s ropou, a to i navzdory nižším květnovým cenám na světových trzích.

„Českým exportérům se daří vracet na ruský trh, i v květnu pokračoval meziroční růst objemu našeho exportu do této země,” komentoval ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Naopak v květnu pokračoval letošní poměrně citelný meziroční pokles vývozu na Slovensko.

„V následujících měsících by se zahraničnímu obchodu mělo dařit, a to zejména díky robustnímu ekonomickému oživení eurozóny,” uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám