Hlavní obsah

Ceny ropy znovu rostou. Brent se vrátil nad 45 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropa se ve čtvrtek odpoledne vzpamatovává z mnohaměsíčního propadu. Ropa Brent se vrátila nad 45 amerických dolarů za barel. Cena však i nadále zůstává pod tlakem v důsledku nadbytku zásob. Ten na trhu přetrvává navzdory snahám Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) světově omezovat těžbu a tím cenu ropy zvyšovat.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ropná plošina u břehů Kalifornie

Článek

Cena severomořské ropy Brent se kolem 17:45 SELČ pohybovala kolem 45,58 dolaru za barel a přidávala tak 1,7 procenta proti předchozímu závěru. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 1,4 procenta a barel stál 43,13 USD.

„Ceny byly stlačené moc dolů,” řekl agentuře Reuters ekonom ze společnosti ABN AMRO Hans van Cleef. „Lidé, kteří věří, že ceny porostou, začínají nakupovat,” dodal.

Zásoby ropy navzdory dohodě OPEC o omezení dodávek zůstávají v mnoha částech světa v blízkosti rekordních maxim. Snahu OPEC o podpoření cen ropy podkopává především růst těžební aktivity v USA. Produkci ropy kromě toho zvyšují i Libye a Nigérie, které sice jsou členy OPEC, ale dohodou o omezení dodávek nejsou vázány.

Ceny ropy naposledy ve středu klesly na desetiměsíční minima. Podle íránského ministra ropného průmyslu Bižana Zangáneho proto OPEC zvažuje ještě výraznější omezení těžby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám