Hlavní obsah

Průměrná mzda v Česku vzrostla na 27 889 korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná mzda v ČR v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 5,3 procenta na 27 889 korun. Po očištění o inflaci průměrná mzda vzrostla o 2,8 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy. Nárůst ve čtvrtém čtvrtletí oproti ročním průměrů ovlivňuje vyplácení odměn ke konci roku.

Článek

Dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Střední hodnota mezd, tzv. medián, vzrostl za rok o 5,2 procenta na 23 704 korun. U mužů dosáhl 25 905 korun, u žen byl 21 162 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 13 200 a 43 107 korunami.

„Mzdový růst podporuje velmi nízká nezaměstnanost. Ta klesla na rekordně nízké hodnoty a je v Česku dokonce nejnižší ze všech států Evropské unie. Poptávka i po méně kvalifikované pracovní síle zvyšuje mzdy u méně vydělávajících zaměstnanců,” řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Z kupní síly mezd však ukrojila zrychlující inflace. Proto očekáváme, že se dynamika platů v dalších obdobích ještě zrychlí,” dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

Loni ve čtvrtém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 4,2 procenta na 29 320 Kč. V závěrečných čtvrtletích roku bývá průměrná mzda vyšší, protože je ovlivněná výplatou bonusů nebo třináctých platů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám