Hlavní obsah

Znojemská textilka Pegas chce na dividendách vyplatit 34 korun za akcii, více než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens letos vyplatí akcionářům dividendu 1,30 eura za akcii (34,40 koruny). V posledních pěti letech tak každoročně zvyšuje výplatu o pět až deset centů. Letos si mají akcionáři rozdělit 12 miliónů eur (318 miliónů korun). V úterý po poledni stála akcie Pegasu na pražské burze 958 korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Výroba netkaných textilií ve výrobním závodě Znojmo-Přímětice společnosti Pegas Nonwovens na archivním snímku

Článek

Společnost v úterý zveřejnila návrh usnesení valné hromady, která se uskuteční 15. června v Lucemburku.

Zdrojem výplaty dividend bude zisk z loňského roku a nerozdělený zisk z let minulých. Dividenda se má vyplácet 26. října s tím, že rozhodný den pro vznik nároku na dividendu by měl být 13. říjen.

Vyšší dividenda se má vyplácet i přes to, že loňské výnosy se snížily meziročně o deset procent na 206,4 miliónu eur (5,6 miliardy korun) a čistý zisk klesl o více než 40 procent na 14,8 miliónu eur.

Rostl však provozní zisk a letos se očekává nárůst komerční výroby a letošní výrobní kapacitu už má podnik vyprodanou.

Podnik vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává v ČR 570 lidí. Je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě, kde by měla brzy skončit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám