Hlavní obsah

Za víkendový kolaps British Airways může šetrnost jejich šéfa, tvrdí odboráři

– Londýn

Za sobotním globálním výpadkem počítačových systémů British Airways (BA), který může aerolinky vyjít na nevídaných 150 miliónů liber (4,5 miliardy korun) na kompenzacích, zřejmě stojí špatné manažerské rozhodnutí šéfa společnosti Alexe Cruze. Výkonný ředitel BA totiž vyhodil zkušené britské IT odborníky a najal externí indické společnosti. Tvrdí to britský odborový svaz, jehož citoval deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Šéf British Airways Alex Cruz

Článek

S tvrzením, že by k výpadku nedošlo, pokud by Cruz nepřesunul informační systémy pod správu Indů, přišli předáci britského odborového svazu GMB. Výpadek leteckou společnost paralyzoval, dotkl se tisícovky spojů a vedl k tomu, že BA budou muset vyplatit odškodné až 150 miliónů liber. To je v přepočtu 4,5 miliardy korun.

Předtím, než byl v dubnu 2016 Cruz jmenován šéfem British Airways, založil nízkonákladové aerolinky Clickair a následně byl jmenován do čela další low-cost letecké společnosti Vueling.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Chaos na londýnském letišti Heathrow.

To, že byla Cruzovi svěřena funkce výkonného ředitele jednoho z největších a nejrenomovanějších leteckých přepravců světa, odborníky překvapilo. Podle nich nemá dost zkušeností.

„Spíš než někoho, kdo stál v čele dvou malých přepravců, bych čekal někoho, kdo má zkušenost s vedením velkého mezinárodního přepravce,“ řekl Daily Mailu odborník na leteckou dopravu Julian Bray.

Foto: Neil Hall, Reuters

Cestující marně čekající na svůj spoj na londýnském letišti Heathrow.

Od svého nástupu do BA provedl Cruz řadu úsporných opatření. Například zrušil jídlo zdarma na krátkých letech. Což se následně projevilo na spokojenosti pasažérů, připomíná Daily Mail. Podle jednoho průzkumu z loňského prosince spadla spokojenost pasažérů BA až na 60 %, což aerolinky zařadilo až na desáté místo z 23 britských leteckých přepravců.

„Cruz je znám jako 'ořezávač nákladů' a člověk, který preferuje vyčleňování práce mimo firmu. Takže se nehodí pro aerolinky vyšší třídy,” myslí si Bray.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo British Airways na ocasních ploutvích letadel.

Výpadek systémů způsobil chaos na londýnských mezinárodních letištích Heathrow a Gatwick. Řada lidí se kvůli tomu musela vracet úsekem kontroly palubních lístků a zavazadel, aby si mohla u odbavovacích přepážek znovu rezervovat místa v letadlech.

Někteří ale uvízli už přímo v letadlech a dlouhé hodiny čekali na letištní ploše. Omezení se dotklo i spojení s Prahou. [celá zpráva]

V neděli se situace o něco zlepšila. Přesto musely BA zrušit více než třetinu letů z Heathrow. Mnoho počítačových systémů podařilo zprovoznit, cestující ale musejí stále počítat s možným rušením letů a zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám