Hlavní obsah

Vláda neudělala nic pro vyrovnaný rozpočet, tvrdí Kalousek

Navržené výdajové limity rozpočtu pro příští rok jsou obžalobou nečinnosti vládní koalice, protože neudělala nic k vyrovnání rozpočtu. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl bývalý ministr financí, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nový šéf resortu Ivan Pilný (ANO) připustil, že vláda směřuje k vyrovnanému rozpočtu „pomaleji, než jsme si mysleli”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr financí Ivan Pilný (ANO) se setkali v televizním debatním pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

Kalousek kritizoval zejména navýšení výdajů o 50 miliard korun na vytvoření 30 tisíc míst státních zaměstnanců a rezignaci vlády na penzijní reformu. Její koncept společně s reformou zdravotního pojištění hodlá sněmovně předložit. Bude to ale podle něj od lidí vyžadovat více osobní spoluúčasti a odpovědnosti. Pro zvýšení spoluúčasti se vyslovil i Pilný.

Podle Pilného výdajové rámce rozpočtu na příští rok sestavil jeho předchůdce Andrej Babiš korektně. Problémem je podle něj ale to, že v návrhu nejsou seřazeny priority. Návrh rozpočtu pro rok 2018 počítá s deficitem 50 miliard korun. Opozice kritizuje nárůst zadlužení země v časech ekonomického růstu.

Pilný se také domnívá, že vláda směřuje k vyrovnanému rozpočtu „pomaleji, než jsme si mysleli”. „Lepší výběr daní je ovšem bez debaty, zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolního hlášení je krok správným směrem,” dodal.

Sobotka: Je to šité horkou jehlou

Náklady na tato opatření převyšují výnosy, poznamenal Kalousek. Připomněl, že navržený deficit je o téměř 30 miliard Kč vyšší, než vláda původně předpokládala.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil návrh za „šitý horkou jehlou”. Řada věcí podle něj nebyla dostatečně prodiskutována. „Měli bychom následující měsíce využít k debatě uvnitř vlády a mezi jednotlivými rezorty a ministerstvem financí, aby se odstranily chyby, které v prvotním návrhu existují,” upozornil v neděli v Bratislavě. Vyřešit by se mělo podle něj například posílení výdajů na obranu tak, aby se v roce 2020 přiblížil dohodnutý cíl 1,4 procenta na hrubém domácím produktu. Nyní je to zhruba procento.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v Bratislavě na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec.

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který v pondělí představil ještě před svým odvoláním Babiš, čelí kritice. Podle koaličních sociálních demokratů v návrhu chybí miliardy korun. Víc peněz z rozpočtu chtějí ale také někteří ministři ANO a lidovců.

„Řádově jde o několik desítek miliard korun napříč všemi resorty,” řekl Sobotka. Ministerstvo financí vyčíslilo požadavky ministrů za ČSSD na zhruba 30 miliard Kč. Pilný již dříve návrh rozpočtu označil za kvalitní, schodek 50 miliard korun je podle něj nepřekročitelný.

Přes nespokojenost jednotlivých ministerstev návrh státního rozpočtu u většiny z nich a dalších státních úřadů počítá s meziročním růstem výdajů. Největší růst, o 32,6 miliardy korun, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy Kč. Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám