Hlavní obsah

Bílý dům popírá „školáckou chybu“ v Trumpově rozpočtu

Novinky, tov, bož

Bývalý americký ministr financí Lawrence Summers upozornil, že rozpočet připravený administrativou prezidenta Donalda Trumpa dvojnásobně započítává částku dvou biliónů dolarů (asi 48 biliónů korun), uvedl server BBC. Bílý dům tvrzení o zjevné chybě odmítl.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu.

Článek

„Vypadá to jako nejvíc do nebe volající účetní chyba v prezidentském rozpočtu za téměř 40 let, co je sleduji,“ napsal Summers, který dříve pracoval i jako hlavní ekonom Světové banky.

Rozpočet počítá v příštích deseti letech s dodatečným příjmem ve výši dvou biliónů dolarů díky rychlejšímu růstu ekonomiky. Tento příjem se má využít k financování Trumpova slibovaného „největšího snížení daní v historii“. S totožnými dvěma bilióny dolarů ale počítá při snížení rozpočtového deficitu, píše BBC.

„Podle mě je tam zjevná logická chyba takového druhu, že by kvůli ní měl propadnout i student u zkoušky ze základů ekonomie,“ napsal Summers na svém blogu.

Nesedí ani odhad růstu ekonomiky

Počty se nezdají ani dalším prestižním ekonomům. Bývalý šéf rozpočtového výboru Kongresu Douglas Holtz-Eakin řekl deníku Los Angeles Times, že čísla „zřejmě nesedí“.

Rozpočtový výhled počítá s rozsáhlými škrty v sociálních programech. Úspora výdajů má přinést 3,6 biliónu dolarů. Dva bilióny navíc má přinést svižnější růst ekonomiky, která podle kalkulace poroste v letech 2021 až 2027 třiprocentním tempem ročně. Tento růst má podpořit právě impuls v podobě daňových škrtů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhad růstu amerického HDP

I tady mají ekonomové pochybnosti, odhad růstu označují za příliš optimistický. Konzervativní republikánský kongresman Mark Sanford hodnotu tři procenta označil přímo za lež, uvedl server CNN Money.

Autor rozpočtu si za čísly stojí

Šéf Bílého domu pro rozpočtové otázky Mick Mulvaney ale novinářům řekl, že si za čísly nová administrativa stojí.

„Peníze je možné použít současně na snížení rozpočtového deficitu i na kompenzace navržených daňových škrtů pana Trumpa,“ cituje jej BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám