Hlavní obsah

Veolia postaví v Mexiku spalovnu, elektřina z ní bude pohánět metro

Francouzská vodárenská společnost Veolia se dohodla s hlavním městem Mexika na stavbě a provozu spalovny, jejíž energie bude použita na provoz místní podzemní dráhy. Smlouva je uzavřena na 30 let a Veolii vynese 886 miliónů eur (23,5 miliardy korun), píše na svém webu francouzský deník Les Echos.

Foto: Profimedia.cz

Metro v Mexico City

Článek

Spalovna ročně vyrobí 965 gigawatthodin elektřiny. Zařízení bude schopné zpracovat téměř 4565 tun odpadu denně, tedy třetinu celkového městského odpadu. Ročně to bude téměř 1,7 miliónu tun, uvedla agentura Reuters. Podle Salomona Chertorivského z vedení města bude veškerá energie použita na pohon podzemní dráhy.

Chertorivski dodal, že půjde o jedno z největších energeticko-zpracovatelských zařízení tohoto typu. Podle webu Les Echos bude první svého druhu v Latinské Americe. Na financování projektu použije mexická metropole prostředky, které nyní vynakládá na odvoz odpadu a na elektřinu pro provoz metra.

Veolia ovládá od 90. let Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Praha smlouvu považuje za nevýhodnou a v posledních měsících jedná se společností o zpětném odkupu PVK. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám