Hlavní obsah

ČOI varovala před falešnými e-shopy

Novinky, tov

Česká obchodní inspekce varovala spotřebitele před nákupem na podezřelých e-shopech s doménou „cz”. Jedná se o e-shopy, které prodávají hlavně obuv a vyznačují se špatnou češtinou v obchodních podmínkách. Majitelem je firma z Německa. Zákazníkům prý nepřišlo zaplacené zboží, informoval v pátek mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Reagujeme na řadu stížnosti spotřebitelů, kteří si u těchto e-shopů objednali a zaplatili zboží, to ale nedorazilo,” řekl Novinkám Fröhlich.

V nedávné době se objevilo mnoho internetových stránek s koncovkou „cz“ nabízejících zejména obuv, na kterých se nevyskytují žádné údaje o prodávajícím.

„Obchodní podmínky nasvědčují tomu, že se jedná o nepovedený automatický překlad do českého jazyka. Česká obchodní inspekce před nákupem na těchto doménách spotřebitele varuje,” dodal mluvčí.

V některých případech soudného zákazníka od nákupu hned odradí fakt, že název internetové stránky neodpovídá ani prodávanému sortimentu, kdy v názvu stránky je například výraz „instalatérství“, prodávaným zbožím je však obuv. V jiných případech ale není podezření tak nápadné, jak dokazují i případy poškozených zákazníků.

Platit jde jen předem

ČOI uvedla, že se jedná například o internetové stránky: www.obchudeksen.cz, www.arena-cross.cz, www.berounmaminkam.cz, www.instalaterstvi-lavicka.cz, www.1soukromazskv.cz, www.bytyholice.cz, www.vsdubrava.cz či www.dchrad.cz.

Stránky registrovala společnost 1API GmbH z německého Hamburku, držitelé domén jsou zpravidla osoby sídlící v Německu či na české fiktivní adrese. U těchto e-shopů je obvykle jedinou možnou formou úhrady platba předem.

Tyto webové adresy zařadila ČOI také na svůj seznam rizikových e-shopů, před kterými varuje webových stránkách zde: www.coi.cz/cz/spotrebitel/rizikove-e-shopy.

Upozornila zároveň, že seznam nikdy nemůže být kompletním výčtem všech rizikových e-shopů, které existují.

Inspekce také kontaktovala národního registrátora domény sdružení CZ.NIC, které je na základě porušení vytyčených pravidel oprávněno registraci domény zrušit či zablokovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám