Hlavní obsah

Ceny ropy spadly výrazně pod 50 dolarů za barel. Benzín může zlevnit

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na světových trzích pokračují v poklesu. Ve čtvrtek prolomily hranici 50 dolarů za barel a v pátek ráno se ropa Brent prodávala pod 48 dolarů za barel. Vývoj je dobrou zprávou i pro řidiče v Česku, měl by se promítnout do zlevnění benzínu a nafty u pump.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ropná plošina u břehů Kalifornie

Článek

Ropa Brent je nejlevnější od konce listopadu, kdy se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dohodla na snížení těžby. Na trhu panují obavy z vysokých zásob a z dalšího růstu těžby.

OPEC se podle analytiků koncem května pravděpodobně dohodne na prodloužení dohody o útlumu těžby za polovinu letošního roku.

Zatím se ale nezdá, že se k členům OPEC připojí také další producenti ropy, především Rusko, uvedl server BBC.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

„Zatímco kartel (OPEC) zřejmě prodlouží omezení těžby o dalšího půl roku, bude velmi obtížné přesvědčit nečlenské země, aby jejich příkladu následovaly,” řekl britskému serveru analytik Interfax Energy Abhišek Kumar.

„Trh by měl svým způsobem uznat, že OPEC už není nejdůležitějším hráčem na trhu. Tím jsou země mimo OPEC a především američtí těžaři z břidlic," upozornil v rozhovoru pro agenturu Reuters analytik Commerzbank Eugen Weinberg.

Benzín může zlevnit až o korunu

Ceny reagují i na snížení poptávky po ropě ze strany druhého největšího dovozce Číny. Poptávka z této země je nejslabší za poslední rok.

„Ropa za týden zlevnila o pět dolarů, díky tomu by se ceny benzínu a nafty v Česku v nejbližších dvou týdnech mohly snížit o 50 haléřů až o korunu na litr, pokud nedojde na trhu ropy k obratu trendu,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Pohonné hmoty v Česku klesly už v posledním týdnu. Natural 95 zlevnil o 16 haléřů na průměrných 31,04 koruny za litr, nafta pak o 12 haléřů na 30,11 koruny za litr. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám