Hlavní obsah

Krúpovi nevyšel návrh na insolvenci majitele bytů OKD. Soud to odmítl a dal finančníkovi pokutu

Právo, plk, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Finančníkovi Pavolu Krúpovi se nezdařil insolvenční návrh na společnost Residomo (dříve RPG Byty), největšího vlastníka nájemního bydlení v ČR. Ta vlastní hlavně na Ostravsku a Karvinsku přes 43 tisíc bytů, které kdysi patřily těžební společnosti OKD. Krajský soud v Ostravě však tento návrh odmítl jako nedůvodný a Krúpovi za jeho podání uložil maximální možnou pokutu 50 tisíc korun.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

Krúpa v návrhu uvedl, že jde o jeden ze způsobů, jak ochránit desetitisíce nájemníků bývalých hornických bytů a docílit pro ně odkupu bytů za přijatelnou cenu či náhrady škody.

„Nedodržením závazku privatizační smlouvy vznikla nájemníkům škoda přes 24 miliard. Jedná se tedy o dluh společnosti Residomo vůči více než 44 tisícům věřitelů – nájemníků,“ upozornil. Vysvětlil, že částka přesahující 24 miliard je rozdíl mezi cenou, za kterou měly být všechny byty nabídnuty nájemníkům, což bylo podle privatizační smlouvy téměř 1,786 miliard a cenou, za kterou byly byty prodány současným vlastníkům. Ta byla 26,040 miliard. [celá zpráva]

Soud však po několika hodinách insolvenční návrh zamítl jako bezdůvodný, a navíc uložit navrhovateli pořádkovou pokutu v maximální výši.

„Soudce jasně konstatoval, že návrh je zjevně neoprávněný, že Arca Services zjevně chtěla zneužít svých práv na úkor společnosti Residomo a že podle soudu podala návrh jen proto, aby poškodila pověst společnosti Residomo a vytvářela na ni nátlak. Společnost proto podnikne další právní kroky k náhradě způsobené škody,“ řekla mluvčí Residoma Kateřina Piechowicz.

Sliby nájemníkům

Při podání insolvenčního návrhu spolupracoval Krúpa se Sdružením nájemníků BYTYOKD.CZ, které nájemníky v bývalých hornických bytech zastupuje.

Byty původně patřící OKD získal před lety při ovládnutí těžební firmy finančník Zdeněk Bakala. Tehdy přislíbil, že byty převede za zvýhodněnou cenu 40 tisíc za byt na nájemníky. Nikdy tak ale neučinil. Ke konci roku 2015 odkoupila firmu RPG Byty, která hornické byty vlastnila, společnost Round Hill Capital se sídlem v Londýně. Od letošního února se RPG Byty přejmenovaly na Residomo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám