Hlavní obsah

Růst britské ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zpomalil

Růst britské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na roční minimum 0,3 procenta, vyšší inflace totiž měla negativní dopady na maloobchodní sektor i na další odvětví zaměřená na spotřebitele. Vyplývá to z pátečních údajů britského statistické úřadu. Zpomalil i růst francouzské ekonomiky na 0,3 procenta z 0,5 procenta.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Světelná reklama na Piccadilly Circus dál láká do McDonald’s a na Coca-Colu.

Článek

V loňském čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Británie zvýšil o 0,7 procenta, což bylo nejprudší tempo za poslední rok.

Zpomalení hospodářského růstu v úvodu letošního roku bylo o něco výraznější, než předpokládali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters odhadovali, že britská ekonomika vykáže za první čtvrtletí nárůst o 0,4 procenta.

Páteční údaje pravděpodobně posílí obavy ohledně dalšího vývoje britské ekonomiky. V celém loňském roce se HDP zvýšil o 1,8 procenta, zatímco mnohé předpovědi uváděly, že Británie se v důsledku loňského referenda o vystoupení z Evropské unie dostane do recese.

Odhlasování brexitu nicméně vedlo k poklesu kurzu libry, který nyní tlačí vzhůru inflaci a snižuje disponibilní příjmy spotřebitelů.

Nedaří se ani Francii

Výkon francouzské ekonomiky rovněž zaostal za očekáváním, když oproti předchozímu čtvrtletí zpomalil z 0,3 na 0,5 procenta. Proti růstu firemních investic totiž stály slabé výdaje domácností.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že hrubý domácí produkt (HDP) Francie vykáže za první čtvrtletí růst o 0,4 procenta. Tempo růstu v posledním čtvrtletí loňského roku dnes statistický úřad zpřesnil na 0,5 procenta z původně hlášených 0,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám