Hlavní obsah

Státní dluh stoupl na 1,79 biliónu korun. Na každého Čecha připadá 169 tisíc

Aktualizováno

Státní dluh se v prvním čtvrtletí zvýšil o zhruba 175 miliard korun na 1,789 biliónu Kč. Za růstem je prodej státních dluhopisů, které MF prodávalo na trhu za výhodných podmínek. Cílem bylo zajistit si finanční rezervu či refinancovat část dluhu výhodněji. Na každého Čecha tak připadá dluh 169 tisíc korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Dluhopisy na 110 miliard

Úřad během prvního čtvrtletí prodal dluhopisy za 110,3 miliardy korun s průměrným záporným výnosem 0,1 procenta ročně. Investoři tak fakticky platili českému státu za to, že mu půjčili.

„Díky výhodným půjčkám do zásoby budeme moci po zbytek roku nejen profitovat z negativních úroků, ale také splácet staré a nevýhodné půjčky a snižovat dluh,” uvedl náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Dodatečné příjmy 819 miliard

Podíl státního dluhu, se kterým nejsou spojeny úrokové výdaje, činil ke konci prvního čtvrtletí 18,6 procenta, tedy 333,1 miliardy korun.

Celkově v prvním čtvrtletí MF získalo do státního rozpočtu dodatečné příjmy 819,2 miliónu korun z prodeje státních dluhopisů za záporný výnos.

Poukázky za 72 miliard

„Celkové čisté příjmy z řízení likvidity státní pokladny a prodeje státních dluhopisů za záporný výnos dosáhly v prvním čtvrtletí 852,0 miliónů korun, což je o 442 procent více než ve stejném období předchozího roku,” uvedl úřad.

Resort dále informoval, že během prvního čtvrtletí vydal i státní pokladniční poukázky za 72,3 miliardy korun. Cílem bylo získat dodatečné příjmy státního rozpočtu, poukázky budou splaceny během roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám