Hlavní obsah

Americký investor plánuje v Ostravě zaměstnat stovky lidí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až 400 lidí plánuje zaměstnat v novém závodě v Ostravě-Kunčičkách americká společnost Chassix, jeden z největších výrobců obráběných autodílů na světě. Do výstavby a vybavení závodu investuje téměř 50 miliónů euro (zhruba 1,34 miliardy korun), ostrou výrobu chce firma spustit počátkem roku 2019.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pro Chassix je to strategický projekt, výrobní závody máme v USA, Číně, Brazílii a Evropě. Ostravský závod bude třetí evropský,“ upozornil Sergio Barbero, viceprezident a výkonný ředitel společnosti Chassix v Evropě. Firma expanduje na sever Moravy proto, že v Evropě zatím nepokrývá celý výrobní sortiment.

Závod bude na ploše 21 tisíc metrů čtverečních, jeho stavba se uskuteční ve dvou etapách, umístěn bude v Ostrava Business Parku. Ten vznikl před čtyřmi lety v místě bývalého průmyslového areálu, brownfieldu, v Ostravě-Kunčičkách. V minulosti v něm zpracovávala Cementárna Hranice vysokopecní strusku.

„Výstavba závodu začíná v těchto dnech, stavba má veškerá povolení, Chassix bude v dlouhodobém v pronájmu,“ uvedl Dušan Kastl, partner ve společnosti Contera, která závod staví.

Vyrábí pro Ford či Opel

Plánovaná investice v objemu 50 miliónů euro bude podle Barbera rozložena na roky 2019 až 2022. Od dubna příštího roku chce společnost do hal instalovat stroje a zařízení. Ještě na podzim 2018 se má spustit zkušební výroba, expedovat první smontované díly chce Chassix nejpozději v březnu 2019.

„Naši koncoví zákazníci budou Ford a Opel, momentálně vedeme nabídkové řízení pro BMW a Jaguar. Stálými zákazníky společnosti jsou například automobilky Renault, Volvo, Audi,“ řekl Barbero.

V Ostravě chce firma vyrábět hliníkové podvozky, čepy a pohonné jednotky pro osobní vozidla. S náborem prvních zaměstnanců už začala, do letošního léta chce mít management závodu. Celkem vytvoří 300 až 400 pracovních míst. „Budeme hledat techniky slévače, techniky kvality, výrobní techniky, samozřejmě také dělnické profese,“ vypočetl viceprezident společnosti.

Americká společnost Chassix má 24 závodů v sedmi zemích světa, zaměstnává v nich zhruba 4,5 tisíce lidí. Její tržby v roce 2016 dosáhly hranice 1,2 miliardy amerických dolarů (zhruba 30 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám