Hlavní obsah

Přeplněné vlaky na Slovensku nutí zákazníky cestovat první třídou

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Soukromí i státní dopravci na Slovensku zaznamenali razantní nárůst klientů, kteří cestují ve vyšší třídě. Důvod? Vlaky jsou na Slovensku přeplněné studenty a důchodci, kteří díky rozhodnutí vlády cestují od roku 2014 zdarma. Zájem o cestování první třídou se meziročně zvýšil až o 50 procent, potvrzují dopravci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

U pokladen na slovenských nádražích se vyřizují průkazky potřebné k cestování zdarma

Článek

V roce 2015 zvolilo jízdu první třídou necelých 390 tisíc lidí, loni jich už bylo přes 490 tisíc, sdělil Tomáš Kováč, mluvčí Železniční společnosti Slovensko, Hospodárským novinám.

Růst zájmu o cestování první třídou zaznamenali také soukromí dopravci.

„V business třídě jsme zaznamenali meziroční nárůst počtu cestujících o víc než padesát procent. V nejvyšší třídě Premium byl nárůst dokonce osmdesátiprocentní,“ potvrdil deníku zástupce společnosti Leo Express. Nárust zájmu o vyšší třídy potvrdil rovněž RegioJet.

Přispělo k tomu nejen snižování rozdílu v ceně jízdného v první a druhé třídě, kdy například při cestě z Bratislavy do Košic si cestující připlatí za vyšší třídu pět eur (133 Kč), ale jednotlivé vagóny nejsou podle cestujících přeplněné, jsou čistší a je v nich lepší wifi připojení.

To ostatně potvrdil i cestující Jozef Balog. Hospodárským novinám řekl, že vyšší třídou cestuje z Bratislavy do Trebišova kvůli synovi. „Nepotřebuji, abychom se tlačili v kupé s partou hlučných studentů,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám