Hlavní obsah

Pro mladé zaměstnance je korupce přijatelná. Nabídli by i přijali úplatek

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijmout nebo nabídnout úplatek, pokud to pomůže firmě, považují mladí zaměstnanci za přijatelné. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti EY ve 41 zemích. Téměř dvě třetiny Čechů si myslí, že korupce je v byznysu rozšířeným jevem. Ještě horší je situace na Slovensku a nejhorší je na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum EY o vnímání korupce identifikoval jako rizikovou skupinu generaci Y (tj. mladí lidé ve věku 25 až 34 let), která tvořila 32 procent všech účastníků průzkumu. Její postoj k neetickému chování je benevolentnější než u ostatních věkových kategorií.

„Generace Y je ke korupci náchylnější, než se čekalo. Nesmíme zapomenout, že z generace Y rostou budoucí lídři společností. Pokud se teď nenastaví vysoký etický standard a nebude se vymáhat na všech úrovních ve společnosti, neetické jednání bude stále častější,“ řekl Tomáš Kafka, partner oddělení investigativních služeb a řešení sporů EY.

Tři čtvrtiny z generace Y v průzkumu uvedly, že korupční jednání je ospravedlnitelné, pokud společnosti pomůže přežít. Pro srovnání – v generaci X (narození zhruba 1965–85) má stejný názor 49 procent respondentů. 68 procent zástupců generace Y se domnívá, že management by použil neetické praktiky, aby jejich společnosti pomohl přežít, a čtvrtina by neváhala nabídnout úplatek, aby získala novou zakázku nebo si udržela stávající.

Průzkum se uskutečnil mezi zaměstnanci a vedoucími pracovníky ve 41 zemích Evropy, Blízkého východu, Indie a Afriky. Koná se každé dva roky.

Česko na 18. místě

Korupci považuje za rozšířený jev v podnikání 63 procent Čechů. Je to přitom zhoršení proti stejnému průzkumu z roku 2015, kdy to bylo 61 procent.

Na špici žebříčku ve vnímání korupce se umístila Ukrajina, Kypr a Řecko. Čtvrté je Slovensko, páté Chorvatsko. Česko je na 18. místě.

Korupce je v našem státě v podnikatelské sféře rozšířeným jevem
Pořadí 2017Stát% 2017% 2015
1Ukrajina8880
2Kypr82N/A
3Řecko8169
4Slovensko8178
5Chorvatsko7992
6Keňa7990
7Jihoafrická republika7978
8Maďarsko7873
9Indie7880
10Egypt7564
11Slovinsko7487
12Nigérie7372
13Itálie7167
14Bulharsko68N/A
15Turecko6763
16Rusko6660
17Španělsko6469
18Česká republika6361
Zdroj: Mezinárodní průzkum EY o podvodech a korupci 2017. Prvních 18 míst ze 41 zemí

„Dvě třetiny (64 %) respondentů v regionu střední a východní Evropy považují korupci za velký problém,“ upozornila vedoucí partnerka EY Magdalena Souček. „A ještě znepokojivější je, že nejvyšší vedení se nesnaží tyhle problémy řešit. Tady mohou sehrát velkou roli komunikace vedení a školicí programy, které lidem pomohou pochopit důsledky podvodů a korupce a dodají jim odvahu na ně upozornit,“ dodala.

Pouze 10 procent českých respondentů ví o tom, že jejich společnost má anonymní telefonní linku pro whistleblowing (nahlášení korupce). Čeští zaměstnanci by se na rozdíl od řady zahraničních neváhali obrátit s podezřením na podvod na novináře, uvedla EY ve zprávě.

Jen zákony to nevyřeší

Z průzkumu, při kterém je zajištěna anonymita, také plyne, že vedení a zaměstnanci v kritických chvílích často nedělají etická rozhodnutí. Někdy je to motivováno snahou pomoci společnosti, jindy je to z vlastního prospěchářství a snahy o kariérní růst.

Jeden z pěti českých respondentů by nabídl úplatek za zakázku, která by firmě pomohla přežít. Celá čtvrtina Čechů by jednala neeticky také kvůli své kariéře. Že je etická laťka v ČR velmi nízko, dokládá reakce respondentů na neetické chování zaměstnavatele – pouze 15 procent Čechů by odešlo z firmy, která by se chovala neeticky.

Co zmůže stát proti korupci? Podle Čechů se to rozhodně nevyřeší zákony a novými pravidly. Jen 12 procent v nich vidí pozitivní přínos. Podle sedmi z deseti českých respondentů je zapotřebí stíhat vedení korumpujících společností, což podle nich odradí další potenciální pachatele.

Anketa

Dali jste někdy úplatek?
Ano
34,3 %
Ne
65,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1165 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám