Hlavní obsah

Autobusáci by měli plošně stávkovat jen v Jihomoravském kraji. Jihočeši protest odvolali

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Vedení Odborového svazu dopravy kvůli mzdám svolalo na čtvrtek stávku řidičů autobusů. Nakonec se k ní plošně připojí jen autobusáci v Jihomoravském kraji, informovala Asociace krajů. Podle ní jinde půjde jen o lokální protesty. Původně měli stávkovat například i Jihočeši, ale na poslední chvíli si to rozmysleli. V Libereckém kraji budou stávkovat jednotlivci a na Vysočinu nevyjedou spoje zajíždějící z Jihomoravského kraje.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Olomouckém kraji, kde linkovou autobusovou dopravu provozuje zhruba 15 firem, chce stávkovat 181 z 291 řidičů společnosti Arriva Morava, což se dotkne Šumperska, Jesenicka, Mohelnice a Zábřehu. Bez omezení mají ve čtvrtek jezdit autobusové spoje na Olomoucku, v Hranicích na Přerovsku a v Přerově.

Arriva Morava zatím ale nemá podle ředitelky Pavly Struhalové od odborářů informace o tom, kteří řidiči na Jesenicku a Šumpersku nevyjedou. Situaci tak bude nejspíš řešit až ve čtvrtek ráno operativně. Podle mluvčí hejtmanství Kamily Navrátilové dopravci musejí zajistit náhradu, pokud se některý z řidičů rozhodl, že ve čtvrtek za volant autobusu neusedne.

V Jihomoravském kraji nevyjede ve čtvrtek kvůli stávce 59 regionálních autobusových linek z 217, s omezením jich pojede 97. Nejvíce se stávka dotkne Břeclavska, Kyjovska a Vyškovska. Dopravu v kraji zajišťuje 19 firem.

Podle informací kraje nevyjedou řidiči dopravců Adosa, ČAD Blansko, ČSAD Kyjov Bus, BORS Břeclav, Tourbus, Vydos Bus a Znojemská dopravní společnost PSOTA. Kraj se snaží domluvit posílení vlaků na tratích Tišnov–Brno–Břeclav, Náměšť nad Oslavou–Brno a Brno–Veselí nad Moravou, někteří autobusoví dopravci mu nabídli posílení autobusů.

Jihomoravský kraj nechá prošetřit zákonnost stávky u krajského státního zastupitelství. Soudí, že odbory při vyhlášení nepostupovaly podle zákona.

Stávkující jednotlivci a přesah z jiných krajů

Ze čtyř dopravců v Ústeckém kraji se ke stávce nepřipojí řidiči společnosti Arriva Teplice. Plošná stávka zřejmě nebude a autobusy by měly vyjet na převážném území kraje.

Společnost Busline se dohodla s Ústeckým krajem na zvýšení mezd, na které kraj přispěje. Vedení společnosti proto nevidí ke stávce důvod.

Odbory společnosti uvedly, že doporučení dávat nebudou a nechají rozhodnutí na uvážení jednotlivých řidičů.

V Libereckém kraji budou stávkovat jen jednotlivci. Ke stávce se však připojili řidiči MHD v České Lípě.

Na Vysočině se stávka řidičů autobusů dotkne linek, které do kraje zajíždějí z Jihočeského a Jihomoravského kraje. Za tyto spoje táborského dopravce Comett Plus se hejtmanství snaží zajistit náhradní dopravu.

Dořešena není obsluha dalších tří linek zajíždějících na Vysočinu z jižní Moravy, které platí Jihomoravský kraj. Z dopravních firem sídlících na Vysočině zvažovali podle dřívějších prohlášení připojení ke stávce jen odboráři ve žďárském Zdaru.  Členové závodního výboru odborů nakonec podepsali prohlášení, že ke stávce v tomto podniku není důvod.

Žádný nebo symbolický protest 

V Jihočeském kraji měla stávka původně ochromit 70 procent dopravní obslužnosti v kraji. Nakonec se však odbory s krajem domluvily a stávka byla odvolána.

Řidiči linkových autobusů ve Středočeském kraji stávku podpoří jen symbolicky, například jízdou ve vestě nebo letáčkem. Ani na Příbramsku a Berounsku, kde se původně očekávaly problémy, by doprava neměla být přerušena. Společnost Arriva potvrdila, že bude jezdit bez omezení v Praze i celém Středočeském kraji.

Řidiči linkových autobusů plzeňského ČSAD, dominantního veřejného dopravce v Plzeňském kraji, se stávky nezúčastní. Odboráři se s krajem a firmou před měsícem domluvili na zvýšení mezd. Stávku v ostatních regionech však podpoří letáky na palubních deskách vozů nebo spodní části dveří.

Řidiči autobusů v Karlovarském kraji podpoří stávku svých kolegů zřejmě jen symbolicky. Informaci od dopravců, že by se řidiči do stávky zapojili aktivně a autobusy by nevyjely, kraj zatím nedostal.

Bez problémů by měla být doprava v Královéhradeckém kraji, uvedlo ve čtvrtek hejtmanství. Pokud by se někteří řidiči rozhodli stávkovat, sami dopravci výpadek zajistí náhradní dopravou.

V Pardubickém kraji, který má smlouvu s 21 dopravci, řidiči autobusů kvůli mzdám stávkovat nebudou. Vedení kraje s nimi podepíše dodatky smluv o zvýšení mezd v průběhu tohoto měsíce. Krajská rada je bude schvalovat 10. dubna.

Odboráři majoritního dopravce ve Zlínském kraji ČSAD Vsetín odvolali naplánovanou stávku a zvažují její podpoření pouze letáky. Řidiči tak ve čtvrtek vyjedou. Dostali přidáno podle nařízení vlády a stávkou původně chtěli pouze podpořit kolegy v krajích, kde se tak nestalo.

Řidiči autobusů žádného z dopravců v Moravskoslezském kraji podle informací krajského úřadu nebudou ve čtvrtek stávkovat. V autobusové dopravě se nechystá žádné omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám