Hlavní obsah

Vítkovickou firmu Hutní montáže koupí od Světlíka jeho spojenec Ulčák

Strojírenský holding Vítkovice Machinery Group (VMG) ostravského podnikatele Jana Světlíka prodá svou dceřinou firmu Hutní montáže společnosti E-Invest Martina Ulčáka. V úterý to uvedla poradenská firma Grant Thornton, která holdingu s prodejem pomáhá.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jan Světlík (vlevo) v ostravském památkově chráněném Landek Parku na těžní věži

Článek

E-Invest získá 100 procent akcií Hutních montáží. „Obě strany obchodu se dohodly, že se hodnota transakce stejně jako její struktura a další podrobnosti nebudou zveřejňovat," uvedl vedoucí partner Grant Thornton v ČR David Pirner.

Hutní montáže, které jsou jednou z klíčových společností VMG, se zabývají velkými, především energetickými projekty v celém světě. Mají zhruba 700 zaměstnanců. Jejich prodej skupina, která se dostala do finančních problémů, plánovala už loni v červenci.

Druhou firmou, kterou tehdy Vítkovice chtěly prodat, byly Vítkovice Gearworks. Jako o kupci se už tehdy hovořilo o Ulčákovi. O prodeji se mělo rozhodovat na valné hromadě, ale tehdy z něj sešlo. Později začala potenciální kupce oslovovat společnost Grant Thornton.

Čtyři firmy v úpadku

Skupina Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady okolo 5 500 zaměstnanců. Několik společností ze skupiny se loni dostalo do problémů a tři z nich - Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi - poslal soud do úpadku. Letos skončila v úpadku další firma z holdingu, Vítkovice Revmont.

O pražském podnikateli a lobbistovi Ulčákovi se hovoří jako o Světlíkově obchodním partnerovi a spojenci. Loni podle tehdejšího vyjádření mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové odkoupil za 800 miliónů korun pohledávky, které měla za Vítkovicemi Raiffeisenbank.

Ulčákova společnost E-Invest má vliv například v síti tabákových prodejen Geco, která je jedničkou českého trafikantského trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám