Hlavní obsah

Bankám v Česku stoupl zisk o 8,4 miliardy

• Aktualizováno

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl loni souhrnný čistý zisk meziročně o 8,4 miliardy na 74,73 miliardy korun. Aktiva jim vzrostla o 492 miliard k šesti bilionům korun. Vyplývá to z dat, která v úterý zveřejnila Česká národní banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Zisk z finanční a provozní činnosti všem bankám stoupl loni meziročně o 6,1 miliardy na 180,3 miliardy korun. Úrokové výnosy klesly o 7,5 miliardy na 143,4 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se meziročně snížily o 3,2 miliardy na 44,7 miliardy korun.

Největší banka podle počtu klientů Česká spořitelna v loňském roce zvýšila čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. ČSOB vydělala o osm procent víc, 15,1 miliardy. Zisk Komerční banky stoupl o 7,2 procenta na 14,07 miliardy.

Ke zvýšení zisku vedle růstu úvěrů podle expertů výrazně přispěl prodej podílů bank ve společnosti Visa Europe.

„Hospodářské výsledky bank ovlivnil především jednorázový prodej podílů v kartové asociaci Visa. Bez tohoto jednorázového vlivu by se růst zisku pohyboval kolem jednoho procenta, jako například v případě ČSOB, nebo by dokonce mírně klesl," uvedl zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Na českém finančním trhu působilo na konci loňského roku celkem 45 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám