Hlavní obsah

Veřejné finance skončily loni poprvé v přebytku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veřejné finance skončily loni poprvé v přebytku. Dosáhl úrovně 29,3 miliardy korun, což je 0,62 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Za výsledkem stojí především přebytek hospodaření obcí a krajů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí

Článek

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v roce 2016 přebytkem ve výši 29,3 miliardy korun. V přebytku skončilo poprvé v celém sledovaném období od roku 1995, uvedl ČSÚ.

„Za tímto celkovým výsledkem stojí především přebytek hospodaření obcí a krajů. Ten dosáhl podle ČSÚ částky 44,8 miliardy korun, což je také historické maximum,” řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Příjmy obcí a krajů vloni podle něj výrazně vylepšil vyšší výběr daní hlavně díky pokračujícímu růstu ekonomiky. „Na výdajové straně se promítl přechod na nové programové období EU fondů, což omezilo především investiční výdaje,” dodal Dřímal.

Česko mezi nejlepšími v EU

V pondělí zveřejněné statistiky slouží k hodnocení plnění maastrichtských kritérií ohledně zadlužení a byly odeslány Evropské komisi.

„Výrazně lepší stav veřejného zadlužení k poměru k HDP mohou momentálně v EU vykázat pouze tři země: Estonsko, Lucembursko a Bulharsko. Srovnatelně s ČR jsou na tom pak Rumunsko, Lotyšsko a Dánsko. Všechny ostatní země EU jsou na tom hůře než my, mnohé z nich opravdu výrazně. Výsledek ČR je o více než polovinu nižší než průměr EU a také o více než polovinu nižší než průměr zemí eurozóny,” upozornil ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Předloni byly veřejné finance v deficitu 0,63 procenta HDP.  Pro letošek odhaduje Česká národní banka přebytek veřejných financí 0,4 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám