Hlavní obsah

Inflace v eurozóně v březnu klesla na 1,5 procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Tempo meziročního růstu spotřebitelských cen v eurozóně v březnu kleslo na 1,5 procenta z únorových dvou procent. Podílelo se na tom především zpomalení růstu cen energií. Vyplynulo to z předběžného odhadu, který v pátek zveřejnil statistický úřad Evropské unie (Eurostat).

Foto: Phil Noble, Reuters

Tempo meziročního růstu spotřebitelských cen v eurozóně v březnu kleslo na 1,5 procenta z únorových dvou procent.

Článek

Ceny energií v zemích platících eurem stouply v březnu meziročně o 7,3 procenta oproti únorovým 9,3 procentům. Dále se na růstu cen podílely potraviny, alkohol a tabák. Ceny v této kategorii rostly o 1,8 procenta (v únoru to bylo o 2,5 procenta).

„Inflace v eurozóně mírně klesla. Nelze však říci, že tomu tak bude navždy. Očekávám, že se inflace díky obrovskému množství peněz v ekonomice začne v dohledné době zvedat a mohla by letos přesáhnout i tři procenta,” sdělil Novinkám  hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák.

„To by ještě pro ekonomiku nebylo tak zásadní. Spíše je to signál pro ECB k vypnutí tiskáren a zvýšení základních sazeb. Jinak by inflace mohla ještě růst, a to by pro mnohé země mohlo mít nedobré důsledky,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám