Hlavní obsah

Smutek, rozčarování i úleva. Takový je život, říkají horníci z poslední směny v Paskově

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nějak bylo, nějak bude. Takový pocit převládá mezi horníky z Dolu Paskov, kteří v pátek ráno ve Staříči a v Chlebovicích na Frýdecko-Místeku naposledy vyfárali z podzemí a odevzdali všechny pracovní potřeby. Většina z nich procházela kolem přítomných novinářů beze slova. Někteří se svěřili, že už mají novou práci. Jiné čeká předčasný či invalidní důchod.

V Paskově končí těžba, poslední směna vyfárala Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Ve dvou závodech Dolu Paskov, který je součástí OKD, až do pátku pracovalo zhruba 1300 lidí. Asi tři stovky zde zůstanou a budou se podílet na útlumu dolu. [celá zpráva]

Pěti stům zaměstnanců firma nabídla, že by mohli jít pracovat do karvinské části revíru. Většina z nich však tuto nabídku odmítla – zpravidla proto, že v bankrotující firmě už pro sebe nevidí žádnou perspektivu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Důl Paskov končí. Poslední řádná směna vyfárala

„Nemá to smysl, OKD už nikdo nevěří. Vždyť nám slibovali odstupné dvanáctinásobek, a dostaneme mnohem méně,“ poznamenal jeden z horníků.

Jeho kolega dodal, že poslední směna nebyla o moc jiná než ty ostatní. „Mezi lidmi převládá smutek, přece jenom byly tady slušné peníze. Ale takový je život,“ řekl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Areál šachty Chlebovice Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, kde se 31. března přestalo těžit uhlí. Na snímku je tabule s poděkováním odcházejícím horníkům ve vstupní hale.

Většině z horníků nebylo do řeči. „Na šachtě jsem přes dvacet let, mám zničené zdraví, požádám si o invalidní důchod. Poslední roky to tady šlo z kopce, panovala nejistota. Lidé nevěděli, co bude. Myslím, že dnes se spoustě z nich ulevilo,“ dodal další.

Foto: Aleš Honus, Právo

Důl Paskov končí. Poslední řádná směna vyfárala

Kolik horníků se po uzavření Dolu Paskov, jenž tvoří lokality Staříč a Chlebovice, ocitne bez práce, není jasné. Těžba zde skončila z ekonomických důvodů, ztrátový důl škodil ekonomice celého OKD, jež je od loňska v úpadku.

Zavření Paskova je jedním z hlavních úsporných opatření. Od soboty se bude Důl Paskov jmenovat Závod Útlum – Jih. Názvy Paskov, Staříč či Chlebovice zmizí z hornické mapy Česka. OKD v něm odstartuje aktivity související s přípravou útlumu, konzervačním režimem a přípravnými pracemi budoucí technické likvidace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám