Hlavní obsah

Koruna po rozhodnutí ČNB výrazně oslabila. Spekulanti už doufali v konec intervencí

Novinky, tov

Koruna po rozhodnutí České národní banky (ČNB) o pokračování intervencí ve čtvrtek odpoledne oslabila až na 27,22 koruny za euro. Dostala se tak nejníže od loňského června. Důvodem je zřejmě prodej korun některými spekulanty, kteří již čekali ukončení intervencí, uvedli analytici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Někteří investoři, kteří spekulovali na konec kurzového závazku už na tomto zasedání, zřejmě své koruny prodávají zpět do eur, což vede ke ztrátám české měny,” uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Držet koruny a vyčkávat na další kroky ČNB je podle něj pro zahraniční investory velmi nákladné. Kurz se na chvíli dostal na nejslabší úrovně od loňského června, kdy korunu zasáhl brexit.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na tiskové konferenci oznámil rozhodnutí bankovní rady pokračovat v intervencích. Zároveň dodal, že konec režimu intervencí může nastat kdykoli od začátku dubna a centrální banka již nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku. [celá zpráva]

„Řada tržních hráčů patrně očekávala konec závazku již dnes,” myslí si také  ekonom ING Jakub Seidler.

Analytici odhadují, že koruna ztráty brzy umaže a vrátí se zpět k hodnotě kurzového závazku (27 korun za euro), než ho ČNB zruší. Čtvrteční pohyb je však ukázkou toho, jak nestabilní může kurz koruny vůči euru být kvůli přítomnosti spekulativního kapitálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám