Hlavní obsah

American Airlines koupí drobný podíl v China Southern Airlines

Hongkong

Americká letecká společnost American Airlines Group koupí podíl v největších čínských aerolinkách China Southern Airlines. Stane se po Delta Airlines druhým americkým přepravcem, který bude vlastnit část čínské letecké společnosti. Loni aerolinky na území USA přepravily rekordní množství 928,9 miliónu cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

China Southern v úterý oznámily, že vydají nové akcie v hodnotě 1,55 miliardy hongkongských dolarů (zhruba pět miliard Kč), které prodají jedné z divizí American Airlines. Americký podnik tak v čínské firmě získá podíl zhruba 2,7 procenta.

China Southern ve zprávě pro hongkongskou akciovou burzu uvedla, že dohoda podpoří její konkurenceschopnost a pomůže jí „dosáhnout strategického cíle vybudovat leteckou skupinu světové úrovně”. Dodala, že by s firmou American Airlines mohla posílit spolupráci ve sdílení letů, tedy v takzvaném code-sharingu, i v dalších oblastech, včetně sdílení letištních kapacit.

Lepší přístup na čínský trh

Společnost American Airlines by díky dohodě mohla získat lepší přístup na čínský trh a podporu v konkurenčním boji s domácím rivalem Delta Air Lines, napsala agentura Reuters. Delta předloni koupila za 450 miliónů dolarů (více než 11 miliard Kč) 3,55 procenta akcií v čínské letecké společnosti China Eastern Airlines.

China Southern je největším čínským přepravcem podle počtu cestujících. Sídlí v čínském městě Kanton a je členem letecké aliance SkyTeam, do které patří rovněž České aerolinie.

Peking signalizoval, že chce reformovat sektor letecké přepravy a zavést do něj smíšené vlastnictví a soukromý kapitál. Snaží se tím o zlepšení efektivnosti a konkurenceschopnosti státem vlastněných podniků. Čínští přepravci v poslední době intenzivně rozšiřují své kapacity a zvyšují počty letů na mezinárodních linkách, na nichž roste počet zákazníků.

Rekordní rok aerolinek v USA

Americké a zahraniční aerolinky ve Spojených státech loni přepravily rekordní počet cestujících. Podle údajů amerického ministerstva dopravy aerolinky obsluhující Spojené státy přepravily 928,9 miliónu domácích a zahraničních cestujících. To bylo o 3,5 procenta více než činil předchozí rekord z roku 2015.

Počet cestujících na domácích letech se v USA zvýšil o 3,3 procenta. Počet cestujících na mezinárodních letech z a do USA stoupl o čtyři procenta.

Letecká doprava stabilně roste po několika obtížných letech, které odvětví zaznamenalo po teroristických útocích v USA ze září 2001. Díky levným letenkám a posílení americké ekonomiky se letecké cestování stalo dostupnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám