Hlavní obsah

China Southern jednají o propojení s American Airlines

Největší čínské aerolinie China Southern jednají o propojení se světovou jedničkou American Airlines. China Southern, která je největším čínským přepravcem podle počtu cestujících, to uvedla v pondělním sdělení. Spolupráce obou společností by posílila spojení mezi dvěma největšími světovými trhy letecké dopravy.

Foto: © Romeo Ranoco / Reuters, Reuters

Letadlo China Southern Airlines

Článek

Státem kontrolovaná čínská společnost uvedla, že American Airlines by v ní mohla převzít určitý majetkový podíl v podobě nově vydaných akcií. Jedná se i o dalších formách spolupráce, uvedla firma podle agentury Reuters. Její akcie na hongkongské burze po zprávě vzrostly o více než pět procent.

American Airlines by se dohodou s China Southern staly druhým americkým přepravcem, který by vlastnil část čínské letecké společnosti. Delta Air Lines předloni koupila za 450 miliónů dolarů (11,2 miliardy korun) 3,55 procenta akcií v China Eastern Airlines.

Soukromý kapitál vítán

Peking signalizoval, že chce reformovat sektor letecké přepravy a zavést do něj smíšené vlastnictví a soukromý kapitál. Snaží se tím o zlepšení efektivnosti a konkurenceschopnosti státem vlastněných podniků.

Podle analytiků by výsledkem jednání obou společností měla být i při nákupu akcií China Southern spíše jen další dohoda o sdílení letů, takzvaný code-sharing. Jde o nejčastější úmluvu, kterou mezi sebou jednotlivé aerolinky uzavírají a v jejichž rámci dávají dohromady své zdroje, aniž by muselo docházet k vlastnickému propojení.

Čínští přepravci v poslední době intenzivně rozšiřují své kapacity a zvyšují počty letů na mezinárodních linkách, na nichž roste počet zákazníků.

China Southern létá ze své domácí základny v Kantonu do New Yorku, Bostonu, Chicaga nebo na Havaj. Je také členem aliance SkyTeam a má dohody o sdílení letů s Virgin America a Delta.

Reklama

Související články

Zisk ČSA loni stoupl na 241 miliónů korun

Českým aeroliniím (ČSA) vloni vzrostl zisk meziročně o osm procent na 241 miliónů korun. Oproti roku jde o osmiprocentní nárůst. Společnost to oznámila...

Výběr článků

Načítám