Hlavní obsah

Německé podniky se obávají zhoršení ekonomických podmínek

Řada německých podniků se obává zhoršení ekonomických podmínek. V rozhovoru s německým listem Südkurier to řekl šéf mnichovského ekonomického institutu Ifo Clemens Fuest. Obavy z budoucího vývoje podle něj souvisejí například s působením Donalda Trumpa ve funkci prezidenta Spojených států nebo s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

"Mnoho podniků má pochybnosti, zda současná příznivá situace vydrží," řekl Fuest. Upozornil také, že některá odvětví se budou muset vypořádat se strukturálními problémy spojenými s rozmachem nových technologií, jako jsou elektromobily či digitalizace.

Institut Ifo v pondělí zveřejní zprávu o březnovém vývoji podnikatelské nálady v Německu. V únoru se podnikatelská nálada překvapivě zlepšila, její index vystoupil na 111 bodů z lednových 109,9 bodu. Vrátil se tak na prosincovou úroveň, která byla nejvyšší od února 2014.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let.

Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru. Německá vláda ale koncem ledna potvrdila, že letos počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta. Ifo podle Fuesta letošní růst odhaduje na 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám