Hlavní obsah

Stát vybral do konce března na DPH o 15 procent meziročně více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finanční správa během prvních třech měsíců letošního roku vybrala na dani z přidané hodnoty o 8,25 miliardy korun meziročně více. Nárůst proti stejnému období loňského roku činí téměř 15 procent, uvedl v neděli v České televizi Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství (GFŘ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle něj pomohlo zejména zavedení kontrolního hlášení, které bylo zavedeno loni jako opatření proti daňovým únikům. Data jsou včetně hospodářského růstu, dodal.

Ministerstvo financí už na začátku měsíce uvedlo, že podle jeho odhadů přispělo kontrolní hlášení za rok 2016 k lepšímu výběru DPH částkou 10,2 až 12,6 miliardy korun. Z této daně stát loni získal téměř 350 miliard korun, meziročně o zhruba 18 miliard korun více. Janeček doplnil, že celkem dosud kontrolní hlášení přineslo 20 miliard korun. "Těch 20 miliard korun je ve státním rozpočtu," dodal.

Kontrolní hlášení se týká zhruba 500 tisíc poplatníků. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, je lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně.

Reklama

Výběr článků

Načítám