Hlavní obsah

Japonci převezmou Plzeňský Prazdroj na konci března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Japonská skupina Asahi převezme Plzeňský Prazdroj k 31. březnu, uvedl pivovar. Transakci schválila Evropská komise. Za pět pivovarů v Evropě zaplatí Asahi 200 miliard korun.

Foto: David W Cerny, Reuters

Výrobní linka Plzeňského Prazdroje

Článek

Souhlas komise byl udělen, prvním pracovním dnem nové organizace tedy bude pondělí 3. dubna, potvrdila informaci serveru Lidovky.cz mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Asahi Group Holdings, 12. největší výrobce piva na světě, nabídl loni v prosinci za pivovary v ČR, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovensku v konkurenci sedmi zájemců nejvyšší cenu. V soutěži o koupi byla také česká investiční skupina PPF.

Japonci už dříve uvedli, že plzeňský Pilsner Urquell považují za velmi silnou prémiovou značku. Podle pivovarských odborníků je odkup Prazdroje a dalších východoevropských značek SABMilleru japonskou skupinou pro plzeňský pivovar dobrou zprávou.

Společnost Asahi, 12. největší pivovar na světě, byla založena v Ósace již koncem 19. století, v roce 1889. Dnes má firma ústředí v Tokiu. V Česku nejsou Japonci nováčkem, již 16 let v Praze vzniká nejpopulárnější značka Asahi – Super Dry, která míří do celé Evropy. Pro Japonce ji vaří konkurent Prazdroje, Pivovar Staropramen.

Plzeňský Prazdroj
Pivovar byl založen v roce 1842, první várku piva uvařil bavorský sládek Josef Groll. Stavba Měšťanského pivovaru v Plzni, předchůdce dnešního Plzeňského Prazdroje, začala v roce 1839. První písemná zmínka o vaření piva v Plzni je už z roku 1305.
Dnes je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Má značný exportní potenciál (vyváží do více než 50 zemí) a zhruba 45procentní podíl na českém trhu.
V tuzemsku firma provozuje pivovary v Plzni (značky Pilsner Urquell, Gambrinus), Nošovicích (Radegast) a Velkých Popovicích (Velkopopovický kozel).
Hrubý zisk Plzeňského Prazdroje ve finančním roce, který skončil v březnu 2016, vzrostl o pět procent na 3,7 miliardy korun. Tržby firmy se zvýšily o 3,3 procenta na 14,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám