Hlavní obsah

Krúpova Arca si stěžuje v Bruselu na nedovolenou podporu státu při privatizaci OKD

Právo, Pavel Karban

Skupina Arca Capital poslala k Evropské komisi (EK) stížnost z důvodu nedovolené státní podpory ve výši několika miliard korun při privatizaci OKD včetně bytového fondu těžební společnosti, oznámila ve čtvrtek mluvčí Arcy Barbora Hanáková.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

„Společnost Arca Capital Bohemia podala z pozice významného soutěžitele na relevantním trhu s nájemním bydlením k Evropské komisi stížnost na nedovolenou státní podporu ve věci prodeje majetkového podílu státu ve společnosti OKD, který zahrnoval prodej bytového fondu OKD,“ potvrdila mluvčí Arcy Capital Barbora Hanáková.

Současné doplnění stížnosti z loňského června se podle ní opírá o nové skutečnosti a důkazy.

„Ty potvrzují naše tvrzení a dokládají enormní míru státní podpory poskytnuté ze strany ČR společnosti Karbon Invest,“ poukázala s tím, že Arca se navíc stala přímým účastníkem trhu s nájemním bydlením.

A to prostřednictvím sesterské společnosti Kennial, jež zvítězila ve výběrovém řízení na koupi bytového fondu v městské části Praha-Písnice.

Krúpovým trumfem má být znalecký posudek

Předseda představenstva Arca Capital, finančník Pavol Krúpa uvedl, že relevantním důkazem, který potvrzuje značnou výši nedovolené státní podpory, je znalecký posudek znaleckého ústavu RSM Tacoma.

„Ten ocenil majetek společnosti RPG Byty, což jsou původní byty OKD, k 31. prosinci 2015 pro účely fúze na částku 26,04 miliardy korun. Na základě dat Českého statistického úřadu o vývoji cen bytů z posudku vyplývá, že byty OKD měly v roce 2004 hodnotu přibližně 14,076 miliardy,“ upozornil Krúpa.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

„Znaleckým posudkem zpracovaným pro účely privatizace však byl celý bytový fond OKD ohodnocen a prodán za částku mnohonásobně nižší, a to pouze za 1,79 miliardy korun,“ dodal.

Podle Krúpy lze jednoduchým srovnáním obou částek dospět k závěru, že došlo k poskytnutí protiprávní státní podpory ve výši více než deseti miliard korun. „A stát prodal svůj podíl ve společnosti OKD hluboko pod tržní cenou,“ domnívá se finančník.

EK původní stížnost neprojednala

Původní stížnost Arca Capital na nedovolenou státní podporu při privatizaci OKD EK zatím neprojednala, rozhodla se její řešení odložit do doby, až skončí trestní řízení ohledně prodeje OKD.

Arca má ale za to, že EK může stížnost projednat, protože výsledek trestního řízení není pro posouzení nedovolené veřejné podpory rozhodující.

„Bez ohledu na výsledek trestního řízení je nepochybné, že došlo k prodeji státního podílu OKD v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a pravidly o poskytování státní podpory,“ uzavřel Krúpa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám