Hlavní obsah

Razie v Audi. Vyšetřovatelé vtrhli do sídla automobilky těsně před začátkem tiskovky

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dceřiná společnost koncernu Volkswagen Audi čelí dalším nepříjemnostem v souvislosti s emisní aférou. Krátce před začátkem bilanční tiskové konference do sídla automobilky v německém Ingolstadtu vtrhli vyšetřovatelé. Informoval o tom server listu Handelsblatt.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Důvodem razie jsou nezákonné manipulace s měřením emisí oxidů dusíku u automobilů v USA, uvedl Handelsblatt.

Článek

Prohledání sídla Audi nařídilo mnichovské státní zastupitelství. Vyšetřovatelé vedle centrály v Ingolstadtu prohledávali i další areál v Neckarsulmu.

„V každém ohledu spolupracujeme s úřady,” uvedl mluvčí Audi. Prohlídky začaly ve středu v sedm hodin ráno a pokračovaly ještě po desáté hodině.

Důvodem razie jsou nezákonné manipulace s měřením emisí oxidů dusíku u automobilů v USA, uvedl Handelsblatt. Pro automobilku jde o „těžkou ránu” vzhledem k tomu, že právě na středu svolala do Ingolstadtu výroční tiskovou konferenci, připomněl deník. Razie v obou sídlech automobilky tuto událost zastínila.

Vyšetřovatelé prohledávali i kanceláře Volkswagenu ve Wolfsburgu a některé soukromé byty. Prohlídky jsou součástí přípravného řízení, které bylo zahájeno kvůli podezření, že se neznámý pachatel dopustil podvodu.

Manažer VW sedí v americké vazbě

Emisní aféra vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

Aféra se týká jak hlavní značky Volkswagen, tak dceřiné značky Audi.

S Američany se Volkswagen na začátku letošního roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun). [celá zpráva]

Bývalému manažerovi americké divize Volkswagenu Oliveru Schmidtovi, který sedí v americké vazbě, hrozí až 169 let vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám