Hlavní obsah

Stavebnictví v lednu kleslo o 0,2 procenta. Nastává fáze stabilizace, myslí si analytik

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v lednu meziročně klesla o 0,2 procenta. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 11,9 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 15,5 procenta. Analytik ČSOB Petr Dufek se domnívá, že české stavebnictví vstoupilo do fáze stabilizace.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Stavební produkce v lednu 2017 po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 3,4 procenta.

Meziročně byla zahájena stavba o 4,8 procenta bytů více. Dokončeno jich bylo o 3,8 procenta více.

Ve stavebních podnicích s padesáti a více zaměstnanci se průměrný počet zaměstnanců v lednu meziročně snížil o 2,4 procenta. Průměrná hrubá mzda meziročně vzrostla o 4,8 procenta na 30 551 korun.

Stavebnictví vstupuje do fáze stabilizace

„Ani leden příliš nezměnil obrázek českého stavebnictví, které vstupuje do fáze stabilizace,” sdělil Novinkám analytik ČSOB Petr Dufek.

„I tentokrát se rozevíraly nůžky mezi inženýrským stavitelstvím nadále trpícím nedostatkem zakázek a pozemním stavitelstvím, které se naopak veze na vlně boomu poptávky po komerčních a bytových nemovitostech,” zdůraznil.

„Pro další měsíce naděje vzbuzují nové zakázky stavitelství, nicméně podléhat přílišnému optimismu není zatím radno. Přesto je pravděpodobné, že se již brzy dočkáme mírného růstu stavební výroby, i když jeho inženýrská 'větev' závislá na veřejných zakázkách se bude vracet k růstu pomaleji,” dodal Dufek s tím, že stavebnictví bude mírně růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám