Hlavní obsah

Toshiba se chce zbavit ztrátového jaderného byznysu Westinghouse

Novinky, tov

Japonský konglomerát Toshiba zvažuje prodej většinového podílu v americké jaderné divizi Westinghouse, která nevydělává. S odkazem na prohlášení prezidenta Toshiby Satoši Tsunakawy to v úterý napsal server BBC.

Foto: Issei Kato, Reuters

Prezident společnosti Toshiba Satoši Tsunakawa na tiskové konferenci v Tokiu

Článek

Toshiba, známá především jako výrobce elektroniky, koupila Westinghouse v roce 2006. Od roku 2013 ale jaderná divize nevydělává. Částečně kvůli dopadu jaderné havárie ve Fukušimě z roku 2011, ale i kvůli navýšení nákladů Westinghouse u projektů jaderných elektráren v USA.

Minulý měsíc Toshiba oznámila odpis hodnoty amerických jaderných aktiv 6,3 miliardy dolarů. Jaderná divize zřejmě stáhne do ztráty celou společnost. Toshiba kvůli neshodám s auditory podruhé odložila zveřejnění výsledků na 11. dubna. Podle některých analytiků situace ohrožuje budoucnost firmy, píše BBC.

„Pracujeme na tom, aby se společnosti podařilo vrátit ke stabilnímu růstu ve finančních rocích 2018 a 2019,“ řekl prezident Tsunakawa.

Najít kupce nebude lehké

Agentura Reuters uvedla, že ačkoliv má Westinghouse cenné technologie, kvůli vysokým nákladům na projekty v americké Georgii a Jižní Karolíně nebude snadné najít kupce. Toshiba si podle zdrojů agentury už najala i bankrotové právníky.

Šéf Toshiby se ale otázkám ohledně možného bankrotu Westinghouse vyhnul. Zdůraznil, že problémové projekty tvoří jen menší část byznysu divize.

„Zhruba 80 procent tržeb Westinghouse tvoří stabilní byznys kolem dodávek služeb a jaderného paliva, myslím, že i to se bude zvažovat,“ dodal.

Současné problémy Westinghouse podle některých snižují šance, že se firma bude ucházet o výstavbu nových jaderných bloků v Česku. Westinghouse se předtím účastnil tendru na dostavbu Temelína, který ale ČEZ v roce 2014 zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám