Hlavní obsah

Státní lesy se nebudou smět privatizovat, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Státní lesy by neměly být privatizovány. Novelu lesního zákona, která zavádí pravidlo o nezcizitelnosti státních lesů, na svém pondělním jednání schválil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na jednání vlády

Článek

„Vláda schválila novelu zákona o lesích, která brání privatizaci státních lesů. Lesy jsou naše přírodní bohatství, které musíme chránit,“ uvedl na Twitteru Sobotka. Návrh vychází z koaliční smlouvy.

Předloha ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), kterou nyní posoudí parlament, počítá s několika přesně stanovenými výjimkami. Pravidlo se nebude vztahovat například na případy při směně nebo prodeji spoluvlastnických podílů státu, prodeje ve veřejném zájmu nebo scelování lesních majetků.

„Lesy představují nejen rozsáhlé bohatství materiální, a tím při řádném a kontrolovaném hospodaření trvalý a vyrovnaný přínos pro státní rozpočet, ale ještě daleko více bohatství ekologické. Lesy jsou nenahraditelná složka životního prostředí,“ píše se v důvodové zprávě.

Současná právní úprava privatizaci státních lesů umožňuje, je k tomu však potřebný souhlas resortu zemědělství.

Návrh má podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Herberta Pavery z opoziční TOP 09 velkou šanci dolní parlamentní komorou projít.

„Novelu lesního zákona, kterou předkládá ministerstvo zemědělství, vítám. Navazuje totiž na dříve zamítnutý návrh Středočeského kraje, který jsem kvůli mnoha chybám jako zpravodaj kritizoval. Návrh v této podobě by mohl sněmovnou projít,“ uvedl. poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám